Na výročie revolúcie štrngali kľúčmi a protestovali proti korupcii

Dve zhromaždenia len pár metrov od seba zaplnili v pondelok podvečer dve bratislavské námestia. Pokiaľ na Hviezdoslavovom námestí si 25. výročie boja za slobodu a demokraciu pripomenulo okolo 200 ľudí, na neďalekom Námestí SNP prišlo demonštrovať vyše tisíc nespokojných obyvateľov Slovenska.

17.11.2014 17:47 , aktualizované: 19:55
November, protest, Bratislava Foto: ,
Na Námestí SNP v Bratislave protestujú ľudia počas demonštrácie Proti korupcii.
debata (345)

Práve tam, kde sa aj v roku 1989 odohrávali všetky demonštrácie, v pondelok vyjadrovali svoju nespokojnosť s korupciou v politike. Protest viedol opozičný poslanec Alojz Hlina. „Nie, neprišli sme sem kvôli 17. novembru, ale chceme spravodlivosť, bojovať proti korupcii a trest pre Pavla Pašku,“ uviedol jeden z demonštrantov, ktorý nechcel byť menovaný. Rovnako reagovali aj ďalší oslovení protestujúci. Prítomným rozdávali sviečky a objavil sa medzi nimi aj transparent s nápisom „Čo bol 17. november 1989? Deň naivity“. Po piatku išlo už o druhý takýto protest.

Pokiaľ ten reagoval na súčasnosť, na Hviezdoslavovom námestí so zväzkami štrngajúcich kľúčov v rukách spomínala ďalšia skupina ľudí na nežnú revolúciu. „Tento deň sa patrí pripomenúť, prehodnocujeme nádeje, očakávania, ktoré sme mali v roku 1989,“ povedal na slávnostnom zhromaždení herec a humorista Rasťo Piško. „Máte kľúče so sebou? Kľúče nahor!“ vyzval účastníkov podujatia.

Oslavy výročia revolúcie prišli podporiť aj známi umelci ako napríklad Marcela Molnárová či Filip Tůma, ale aj aktéri a tribúni nežnej revolúcie – Milan Kňažko či Ján Budaj. Pred 25 rokmi prerástla demonštrácia slovenských študentov do verejnej diskusie. Žiadali pád socialistického režimu, slobodu a demokraciu. Tieto udalosti viedli k zvrhnutia režimu.

„Odohralo sa tu prvé stretnutie, vládla krutá zima a bolo nás tu viac,“ zaspomínal Piško, ktorý na námestí pred 25 rokmi tiež štrngal kľúčmi. Tak ako pred 25 rokmi, tak aj teraz sa tam objavil starý transparent „Sklamali ste dôveru, tak patríte do zberu“.

Na bratislavskom Námestí SNP prehovoril k... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ján Budaj Na bratislavskom Námestí SNP prehovoril k výročiu Nežnej revolúcie aj Ján Budaj.

Priestor dostali najmä mladí ľudia, ktorým slobodu vydobyli rodičia. „Prišli sme si pripomenúť udalosti z 1989 roku, ktorými naši rodičia prispeli k tomu, aby sa nám dnes žilo slobodnejšie,“ povedal Bratislavčan Milan (26). Dôchodca Peter (62), ktorý vďaka pádu režimu precestoval vyše 70 štátov sveta, tvrdí, že sa nesplnili všetky očakávania. „Bol som tu a štrngal som kľúčmi. Treba si tento deň pripomínať, aby sa dnešní mladí ľudia poučili z dejín. Vybojovali sme toho veľa, ale nie všetko sa nám podarilo. Mnohým sa otvorili hranice, ale korupcie sme sa nezbavili,“ tvrdí Bratislavčan.

Speváčka Marcela Molnárová, ktorá koncert otvorila, mala v čase demonštrácií len 24 rokov. „Vždy, keď som chodila z baletu, prechádzala som popri námestí a obdivovala dav ľudí, ktorí celé dni štrngali kľúčmi,“ pripomenula si obdobie svojej mladosti.

Koncert pre všetkých bol reakciou na zrušené podujatie a bol venovaný generácii, ktorá ako prvá vyrástla v atmosfére slobody. Napriek tomu viac ako polovicu prítomných tvorili vyššie vekové ročníky, ktoré si pamätali na revolučné dni.

Pôvodne mala takéto podujatie organizovať vláda a parlament, no to pred vyše týždňom šéf parlamentu Pavol Paška, ktorý cez víkend vyhlásil, že odstúpi, zrušil. Viacerí umelci, ktorí mali na koncerte vystúpiť, postupne odvolali svoje vystúpenia. Dôvodom bola kauza predraženého CT prístroja v Piešťanoch.

Správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

345 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #korupcia #protest #Pavol Paška