Paška skončil. Nahradí ho Maďarič, Glváč alebo Richter?

Večná politická dvojka Smeru Pavol Paška odchádza z parlamentu. Nebude nielen na čele parlamentu, ale vzdá sa aj mandátu poslanca.

18.11.2014 10:00
Pavol Paška Foto: ,
Pavol Paška na snímke ešte ako predseda parlamentu.
debata (39)

Zostane len podpredsedom strany. Či bude v ďalších voľbách kandidovať za poslanca, nepovedal, a ľudia zo Smeru to ani nechceli komentovať.

Paška nečakané rozhodnutie oznámil cez víkend krátko po tom, čo bolo zrejmé, že Richard Raši bude pokračovať na poste primátora Košíc. Len pár hodín pred voľbami sa v Bratislave odohralo protestné zhromaždenie, na ktorom zazneli výzvy na odstúpenie Pašku z funkcie šéfa parlamentu. Predtým sa protest uskutočnil pred domom Pašku v Košiciach.

Opoziční politici v minulých dňoch obvinili šéfa parlamentu, že stojí za predraženým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici za 1,6 mil. eur. Argumentovali tým, že Paška v minulosti pôsobil vo firme Medical Group, ktorá tender na dodávku prístroja vyhrala. Šéf parlamentu sa bránil, že z firmy odišiel ešte v roku 2002 a s obchodom nemá nič spoločné.

„Už mám dosť. Nikto mi nebude rozvracať rodinu,“ vyhlásil cez víkend Paška v prítomnosti manželky. Povedal, že chce, aby Slovensko fungovalo ako normálna krajina a „politiku nerobilo zopár anarchistov v uliciach“.

O novom predsedovi parlamentu by malo užšie vedenie Smeru hovoriť už v pondelok. Podľa zdrojov denníka Pravda sa spomína ako nástupca nielen súčasný minister kultúry Marek Maďarič, ale aj minister obrany Martin Glváč. Ako ďalšia z možností zaznelo vo vnútri Smeru aj meno ministra práce Jána Richtera.

Pavol Paška v sobotu v noci, keď oznámil svoju... Foto: SITA, Tibor Zmak
Paška, Kaliňák, Raši Pavol Paška v sobotu v noci, keď oznámil svoju rezignáciu z postu predsedu NR SR a poslanca. Na snímke s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a primátorom Košíc Richardom Rašim.

Rovnako sa bude hovoriť aj o podpredsedovi parlamentu, pretože Renáta Zmajkovičová sa tejto pozície vzdala. Urobila tak po kauze nákupu CT. Zmajkovičová v piešťanskej nemocnici zastávala post šéfky dozornej rady. Rovnako demisiu podala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Podľa politológa Michala Horského obetovanie dvoch dám na politickej šachovnici svedčilo o tom, že príčiny vyvodenia politických dôsledkov musia byť podstatne závažnejšie. „Dve obete tak povzbudili opozíciu, ktorá namiesto dám usilovala v tejto politickej partii aj o hlavu šachového kráľa. Ak Smer bol schopný podstúpiť aj túto obetu, tak to svedčí o snahe strany usilovať o podporu verejnosti a pevnej pozície predsedu strany,“ zhodnotil.

Podľa politológa treba vziať do úvahy, že na predsedu parlamentu často útočili politické osobnosti, ktoré v politike už nemajú žiadnu perspektívu a nemali teda ani čo stratiť. „Proti takýmto odporcom sa iba ťažko brániť,“ poznamenal politológ.

Ľudia v Smere, ktorých Pravda oslovila, boli z rozhodnutia Pašku prekvapení. „Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, ale vnímam to ako veľké politické gesto, ktoré urobil. Ľudsky ho chápem, lebo tlak, ktorý sa na neho vyvíjal, bol enormný,“ uviedla šéfka poslaneckého klubu Jana Laššáková. Je rada, že mohla s Pavlom Paškom ako podpredsedníčka parlamentu pracovať.

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž bol takisto prekvapený. „Ten tlak na neho bol bezprecedentný. Diskusia o dôkazoch proti nemu skoro nulová. Osoby a obsadenie sú zrejmé, pánovia Hlina, Matovič a podobne. Tento typ politiky zásadným spôsobom znechucuje,“ povedal Číž.

Podľa premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica Paška reagoval štátnicky a počkal si na výsledky „referenda“ ako komunálne voľby v Košiciach označila opozícia. „Nie je žiadne tajomstvo, že pán Paška je môj priateľ. Veľmi citlivo aj ja vnímam toto jeho rozhodnutie,“ povedal Fico a dodal, že na šéfa parlamentu sa „hulvátskym spôsobom“ útočilo, do politiky začali zaťahovať aj jeho rodinných príslušníkov a dochádzalo k prejavom balkanizácie politiky hlavne v parlamente.

Kauza cétečka rozprúdila diskusiu o tendroch v rezorte zdravotníctva za uplynulé roky. Premiér Fico vyzval minulý týždeň aj exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, a šéfa KDH Jána Figeľa, aby odišiel z postu podpredsedu parlamentu. Fico Uhliarikovi vyčítal, že ako minister mal podpísať zmluvu na prenájom CT prístroja na 21 mesiacov za 1,75 milióna eur.

Takýchto zmlúv malo byť deväť, za 6,5 milióna eur. Uhliarik pred pár dňami odkazoval, že sa mandátu vzdá, keď odstúpia všetci ministri Ficovej vlády, ktorým EÚ zrušila desiatky projektov za stovky miliónov eur. Uhliarik v pondelok na otázku svojho prípadného odchodu z parlamentu nereagoval. Svoj mobil nedvíhal.

Paška je zakladajúcim členom Smeru. V strane bol od začiatku jedna z ústredných postáv. Keď Smer v roku 2010 opätovne išiel do vlády, tak sa počítalo, že veľmi pravdepodobne bude opäť viesť parlament. Po ohlásení prezidentskej kandidatúry premiér Fico označil Pašku za „nenahraditeľného predsedu parlamentu“. Bolo to v čase, keď sa viedla debata, kto by mohol nahradiť premiéra Fica, ak by sa stal prezidentom.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #Martin Glváč #Pavol Paška