S emisiami oxidu siričitého a dusíka nebudeme obchodovať

Slovensko vyradí emisie oxidu siričitého a oxidu dusíka z medzinárodného obchodovania s emisiami.

18.11.2014 10:30
debata

Vyplýva to z novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú dnes ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu schváliť. Naďalej však budeme obchodovať s emisiami oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov.

Cieľom tohto kroku je zjednodušiť a zefektívniť obchodovanie s emisiami. Slovensko totiž splnilo emisné stropy stanovené v roku 2010 na vypúšťanie emisií spomínaných plynov bez nutnosti obchodovania s nimi. Ich emisie sa takisto sprísňovaním kritérií zo strany štátu a aplikovaním smerníc Európskej únie naďalej znižujú. Systém obchodovania s emisiami oxidu siričitého a oxidu dusíka tak fungoval len formálne a predstavoval zbytočnú administratívnu záťaž pre štátne orgány aj pre prevádzkovateľov zariadení, ktoré produkujú emisie.

Medzinárodný systém obchodovania s emisiami sa pre oxid siričitý a oxid dusíka uplatňuje od roku 2002. Hlavným dôvodom zavedenia tohto systému bolo vytvoriť nástroj na obmedzovanie emisií znečisťujúcich látok, pre ktoré sú ustanovené národné emisné stropy. Prvé národné emisné stropy, ktoré nesmeli členské štáty Európskej únie prekročiť, boli ustanovené na rok 2010. Národné emisné stropy na roky 2020 a 2030 zatiaľ nie sú stanovené.

debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #ministerstvo životného prostredia