Paškov nástupca bude jeden z ministrov

Odstupujúceho predsedu NR SR Pavla Pašku nahradí niektorý z členov vlády. Ako povedal po rokovaní užšieho vedenia Smeru predseda strany Robert Fico, horúcich kandidátov je viac.

18.11.2014 12:07 , aktualizované: 17:22
Fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico pred rokovaním užšieho vedenia strany.
debata (48)

„Do 46 hodín bude známe meno, ktoré bude užšie vedenie odporúčať na predsedu a podpredsedu NR SR. Nevylučujem, že budeme loviť predovšetkým vo vládnych vodách. To by potom znamenalo zaujímavú rošádu na budúci týždeň v utorok. Predpokladám, že vo štvrtok dopoludnia budete vedieť oficiálneho kandidáta, s ktorým pôjdeme na predsedníctvo. To bolo zvolané na pondelok na 15:00,“ oznámil Fico.

Odstúpenie Pašku podľa Fica bolo jeho suverénne rozhodnutie. „Ale v Smere sa nič nedeje náhodne. Vzhľadom na útoky na Pašku jeho rozhodnutie nebolo prekvapujúce, bolo koordinované. Rozhodnutie Pašku považujem za štátnické, ktoré nebolo sebecké. Myslel na ochranu rodiny a Smeru,“ zdôraznil.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Čaká sa na zmenu.

Paška bude po odstúpení politickým podpredsedom strany. Bude mať na starosti zahraničnopolitickú agendu. „Bude mojím prvým zástupcom v politických otázkach. Bude komunikovať s ostatnými stranami, s primátormi a starostami, bude mať na starosť prácu s okresnými a krajskými štruktúrami,“ dodal Fico.

Ako nástupca Pašku sa spomína najčastejšie minister kultúry Marek Maďarič. „Vedenie sa rozprávalo o personálnych otázkach okrajovo. Rozhodnutie nepadlo. Pokiaľ nebude rozhodnutie vo vedení, nebudem túto otázku komentovať,“ povedal Maďarič. V médiách zaznelo meno aj ministra obrany Martina Glváča. Ten si však nevie predstaviť, že by šéfoval parlamentu. „Nie je to mojou ambíciou,“ uviedol novinárom. Paška novinárom povedal, že po odchode z parlamentu bude robiť to, čo celý život, teda bude sa živiť prácou. „Urobil som nevyhnutný krok. Nechajte na mňa, ako budem existovať,“ zdôraznil médiám.

Predsedu a podpredsedu parlamentu zvolia v utorok 25. novembra

Nového predsedu parlamentu a podpredsedu Národnej rady SR zvolia poslanci na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína v utorok 25. novembra. Ako prvý bod programu 44. schôdze parlament prerokuje informáciu mandátového a imunitného výboru o nastúpení náhradníka na zaniknutý mandát poslanca NR SR. Odchádzajúceho predsedu parlamentu Pašku by mal nahradiť v poslaneckých laviciach Ján Babič. Ten bol pôvodne náhradníkom za niekdajšieho ministra školstva Dušana Čaploviča.

Druhým bodom programu je voľba predsedu Národnej rady SR a tretím voľba podpredsedu parlamentu. Nasledovať bude odložené hlasovanie o novele zákona o dani z motorových vozidiel a ďalšie body súvisiace s rozpočtom na rok 2015, ako aj diskusia o samotnom návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Predseda Národnej rady Pavol Paška v nedeľu po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho v primátorskom súboji v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdáva funkcie predsedu parlamentu.

Uviedol to v prítomnosti svojej manželky a povedal, že k tomuto rozhodnutiu dospel po tom, čo sa objavili útoky na jeho osobu a postihli aj jeho rodinu. Dodal, že detailnejšie sa k svojmu odstúpeniu vyjadrí neskôr. Doteraz však tak nespravil. Paška zároveň oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #NR SR #Pavol Paška