Symboly Košíc majú byť chránené

Symboly mesta Košice a jeho mestských častí majú byť chránené. V novele zákona o meste Košice to navrhujú poslanci za Smer Richard Raši a Otto Brixi.

18.11.2014 15:48
debata (4)

Symbolmi obcí sú erb, vlajka, pečať a znelka. Ústavnoprávny výbor parlamentu odporučil novelu schváliť.

Vládni poslanci upozorňujú, že právnické osoby zriadené alebo založené obcou, iné právnické osoby a fyzické osoby môžu používať symboly obce len so súhlasom obce. Neexistuje však žiadna sankcia v prípade, že tieto osoby použijú symboly mesta v rozpore s udeleným súhlasom alebo si ho dokonca vôbec nevyžiadajú.

Symboly mesta treba mať podľa Rašiho a Brixiho v rovnakej úcte a vážnosti ako štátne symboly. Nesmú sa preto používať v takých prípadoch, kde by ich použitie mohlo vzbudiť dojem znevažovania symbolov mesta. Za dôstojné a správne zaobchádzanie s mestskými symbolmi a za ich ochranu by mal zodpovedať ten, kto ich použil. Každé zneužitie, neoprávnené, nevhodné a neprimerané používanie symbolov mesta by malo byť zakázané.

Opis, vyobrazenie a používanie symbolov je dnes určované štatútom mesta Košice, ktorý ako podzákonný právny predpis je často nevynútiteľný a konania v rozpore s ním nie je možné postihnúť sankciou, vysvetľujú Brixi s Rašim.

Namiesto štatútu by po novom malo používanie symbolov Košíc a jeho mestských častí upravovať všeobecne záväzné nariadenie. Na základe tohto nariadenia sa budú môcť udeľovať sankcie za nesprávne alebo nedovolené používanie symbolov mesta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #richard raši #Otto Brixi