Horský: Je logické, že Pašku nahradí niekto z vlády

Podľa politológa Michala Horského Smer v prípade nástupcu Pavla Pašku siahne iba po osvedčených kádroch.

19.11.2014 12:30
Michal Horský Foto: ,
Michal Horský
debata (15)

Premiér Robert Fico po vyhlásení Pavla Pašku hovoril, že v strane sa nič nedeje náhodne. Ako tomu rozumieť?
Aj keď strana Smer má najprepracovanejší politický marketing medzi slovenskými politickými stranami, iba ťažko uveriť, že pri odvolávaní obidvoch dám, ministerky zdravotníctva a podpredsedníčky parlamentu, v kauze nákupu CT prístroja už vedenie strany predpokladalo, že obetuje aj kráľa v tejto kauze. Na druhej strane Smer je dlhodobo v takej kondícii, že si to jeho predseda Fico mohol dovoliť.

Premiér Fico svojho času označil Pavla Pašku pri ohlásení prezidentskej kandidatúry za nenahraditeľného predsedu parlamentu. Teraz chápe jeho rozhodnutie odísť z parlamentu. Prečo Fico Pašku neodhováral, aby neodišiel?
Zdá sa, že premiér mal ako vždy pravdu, lebo Paška z veľkej politiky neodchádza, iba sa premiestňuje.

Premiér už naznačil, že predsedom parlamentu bude niektorý z ministrov. Prečo to majú byť práve ľudia z vlády?
Smer v parlamentných voľbách zvíťazil takým výrazným spôsobom, že má celú prvú ligu vo vláde. Miesto predsedu parlamentu, druhého muža v štáte, je také dôležité, že siaha po svojich osvedčených kádroch. Len ťažko do tejto funkcie mohla postúpiť podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková, aj keď jej palec pri hlasovaniach je nesmierne dôležitý.

Ako o pravdepodobnom kandidátovi sa hovorí o Marekovi Maďaričovi. Aké má predpoklady na to, aby bol on predsedom parlamentu?
Nepochybne minister Maďarič má okrem iných pozitívnych čŕt aj zmysel pre politickú realitu a kompromis. Jeho zvolenie za šéfa parlamentu by mohlo zmierniť napätia, ktoré sa s blížiacim časom parlamentných volieb budú len stupňovať.

Ako o druhom kandidátovi sa vraví o generálnom manažérovi a súčasnom ministrovi práce Jánovi Richterovi. Čo by znamenalo, keby sa napokon kandidátom stal on?
Predovšetkým by sa to mohlo chápať ako únik pri riešení sociálnych problémov a istôt, ktoré Smer sľuboval. Na druhej strane ako skúsený stranícky politik, keby sa uchádzal o toto miesto, má isté šance.

Pavol Paška má byť prvým zástupcom predsedu Fica v politických otázkach Smeru. Znamená to, že pozícia Pašku zostáva v Smere neotrasená?
Ako podpredseda strany, ktorý bude akýmsi generálnym tajomníkom Smeru, môže svoju v súčasnosti pošramotenú pozíciu upevniť. Predseda Fico vyjadreniami, že bude jeho prvým zástupcom, deklaruje, že Paška sa z politiky nevytráca a, naopak, dostáva možnosť znovu si upevniť svoju pozíciu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ján Richter #Michal Horský #Robert Kaliňák #Marek Maďarič #Pavol Paška #Jana Laššáková #predseda parlamentu