Osud školských bufetov je nejasný. Kiska novelu školského zákona vrátil

Prezident Andrej Kiska vrátil poslancom novelu školského zákona, podľa ktorej majú z ponuky školských bufetov zmiznúť nezdravé potraviny. Podľa prezidenta je totiž schválený zákon v niektorých článkoch neurčitý a nejednoznačný a vedie k nezrozumiteľnosti. Informovala o tom Soňa Záňová z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta.

19.11.2014 10:51 , aktualizované: 13:29
skola, bufet, stravovanie, gymnazium vazovova Foto: ,
Nový školský zákon zakazuje bufetom v školách predávať sladkosti, ochutené vody či rýchle občerstvenie. Má začať platiť od 1. januára. Na snímke bufet na Gymnáziu na Vazovovej ulici v Bratislave.
debata (16)

Novelu školského zákona poslanci schváli 29. októbra 2014. Novela zakazuje v školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných.

Zo školských zariadení sa stratia aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitrov obsahu.

Kiska: Nie je definované rýchle občerstvenie

Podľa prezidenta Kisku však nie je jasné, ktoré jedlá sú doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia. „Rýchle občerstvenie je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia, resp. jeho obsahové vymedzenie," skonštatoval Kiska.

Pri zákaze predaja cukroviniek a cukrárenských výrobkov balených aj voľných ako aj ochutených nápojov nie je jasné, o aké výrobky ide. Podľa prezidenta pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje. Prezident Kiska novelu školského zákona pre nejasnosti poslancom vrátil na opätovné prerokovanie.

Zmajkovičová: Zákon jasne vymedzuje obmedzenia

Poslankyňa Renáta Zmajkovičová rešpektuje rozhodnutie prezidenta. Nesúhlasí však s tvrdením prezidenta, že je zákon nejednoznačný. „Zákon o regulácii nevhodných potravín predávaných v prostredí škôl a školských zariadení prostredníctvom automatov a bufetov presne a jasne vymedzuje obmedzenia. Každá položka zo zoznamu nevhodných potravín v zákone má svoje opodstatnenie,“ povedala.

Podľa Zmajkovičovej mnohé pekárenské výrobky už v dnešnej dobe spĺňajú požadovanú normu obsahu soli a ovocnej zložky. „Vhodné potraviny sú voľne dostupné v predaji. Potraviny sme dokázali vybrať sami v jednom obchodnom reťazci len na základe uvedeného obsahu na výrobkoch. To isté vedia urobiť aj majitelia automatov a bufetov,“ zdôraznila.

Poslankyňa neverí, že prezident Kiska, ktorý je zakladateľom Dobrého anjela, vydal takto definované prehlásenie. „Veď práve on dlhé roky pomáhal deťom chorým na rakovinu, cukrovku, a je si vedomý že základom zdravého vývoja detí je vhodná a nutrične vyvážená strava. Zoznam je len malým zrnkom opatrení, ktoré je nevyhnutné urobiť na ceste za zlepšenie alarmujúceho stavu stravovania našich detí,“ vyhlásila.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Andrej Kiska #školský bufet