O kanadské víza žiada vysoký počet Slovákov

Prezident Kanadskej obchodnej komory v Slovenskej republike Joseph M. Burza apeluje na urýchlené riešenie problému enormného nárastu slovenských žiadateľov o azyl v Kanade.

19.11.2014 15:04
debata (18)

Ako dodáva, ministerstvo zahraničných veci musí tento problém riešiť systematicky a v súčinnosti so zastupiteľskými úradmi v Kanade a vo Veľkej Británii, ako aj so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity.

„Predpokladá sa totiž, že väčšinu žiadateľov o azyl v Kanade tvoria Rómovia. Slovenský žiadateľ o azyl nemôže už uvádzať ako dôvod politiku, ale stále je možné uvádzať ako dôvod rasovú, prípadne náboženskú diskrimináciu. Vzhľadom k tomu, že Slovenská republika je vo svete už dlhšie obdobie oficiálne považovaná za demokratickú krajinu, je takáto situácia nebezpečná a môže sa dotknúť aj bežných občanov, ktorí cestujú do Kanady,“ uvádza Burza vo svojom vyhlásení s tým, že jednou z hlavných príčin enormného nárastu slovenských žiadateľov o azyl v Kanade je pravdepodobne sprísnenie podmienok na sociálne dávky vo Veľkej Británii v roku 2014.

Veľká Británia pritom tento rok prestala dávať prisťahovalcom z členských krajín EÚ po ich príchode do krajiny príspevky na bývanie, ako aj dávky v nezamestnanosti.

„Jedinou možnosťou je urýchlené systematické riešenie problému, aby si Slovensko nevyslúžilo pečať diskriminačnej krajiny, ako to bolo pred niekoľkými rokmi v prípade Českej republiky,“ uviedol Burza a pripomenul, že Čechom, ktorí mali od 1. marca 2008 bezvízový styk, Kanada opätovne zaviedla vízovú povinnosť, ktorá trvala takmer štyri roky, a až v novembri 2013 bol znova zavedený bezvízový styk.

Diplomacia zvýšenému počtu žiadostí venuje pozornosť

Ministerstvo zahraničných vecí už vyhlásilo, že zvýšenému počtu žiadostí Slovákov o azyl v Kanade venuje pozornosť. „Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Ottawe je v kontakte s kompetenčne príslušnými kanadskými organizáciami,“ povedal tlačový odbor rezortu diplomacie.

Vzhľadom na skutočnosť, že Slovensko je na zozname takzvaných „bezpečných krajín pôvodu“, teda krajín, ktoré rešpektujú ľudské práva a poskytujú ochranu štátu, je podľa ministerstva zahraničných vecí azylové konanie v prípade našich občanov pomerne rýchle a pravdepodobnosť ich úspešnosti veľmi nízka.

V počte žiadostí o azyl v Kanade skončila Slovenská republika za prvý polrok tohto roka na piatom mieste. Počet oficiálnych žiadostí zo Slovenska je 260 a Slovensko tak skončilo na prvom mieste v medziročnom náraste žiadateľov.

Joseph M. Burza vyzýva slovenských občanov, ktorí sa chcú presťahovať do Kanady, aby nežiadali o azyl. Väčšina žiadostí v tejto kategórii bude v krátkom čase, do 30 dní, odmietnutých a žiadatelia budú mať nariadený odchod z Kanady.

Na prvom mieste sa medzi žiadateľmi o azyl v Kanade umiestnila Čína, na druhom mieste Pakistan, na treťom Kolumbia a na štvrtom mieste Nigéria. Slovenská republika predbehla Sýriu, ktorá sa zaradila na šieste miesto. Vzhľadom na fakt, že Slovenská republika je Kanadou oficiálne považovaná za demokratickú krajinu, je podľa Burzu vysoký počet žiadostí o azyl veľmi znepokojujúci.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #Kanada #vízum