SDKÚ sa stráca, zanikol jej klub

Kedysi najsilnejšia vládna strana SDKÚ míľovými krokmi speje ku svojmu koncu. Napodobňuje cestu, akou sa pred rokmi vydalo Mečiarovo HZDS.

19.11.2014 20:00 , aktualizované: 20.11.2014 07:00
Martin Fedor Foto: ,
Martin Fedor opustil SDKÚ aj jej poslanecký klub.
debata (64)

Predsedovi Pavlovi Frešovi sa jeho SDKÚ rozpadá priamo pod rukami. Najnovšie zanikol jej poslanecký klub po tom, čo z neho i zo strany v stredu odišiel poslanec Martin Fedor.

Pavla Freša jeho odchod mrzí. Podľa neho však Fedor mal obrovský priestor, aby ukázal svoje schopnosti a pomohol SDKÚ. „O tom, aká bude budúcnosť SDKÚ, nerozhoduje vyhlásenie toho alebo onoho viac či menej známeho funkcionára, ale vôľa voličov,“ povedal Frešo. Stranu chce viesť tak, ako sľúbil ešte v roku 2012 po svojom zvolení za predsedu, aby v každých ďalších voľbách bola úspešná. Zdôraznil, že sa tak stalo v eurovoľbách a tiež v komunálnych voľbách, ktoré boli uplynulú sobotu.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Snívajme s Frešom.

Podľa Štatistického úradu však mala SDKÚ v roku 2010 mimo koalícií 159 primátorov a starostov, teraz len 48. Aj počet jej poslancov sa znížil z 1¤772 na 817. Frešo to zdôvodňuje tým, že v súčasnosti strana kandidovala v drvivej väčšine v koalíciách.

Poslanec Fedor o odchode uvažoval už dlhšie. „Vstupoval som do strany, pretože bola nádejou pre Slovensko a zárukou modernizačnej a zodpovednej politiky. Dnes ju nepovažujem za tú istú stranu,“ povedal. Mieni pôsobiť ako nezávislý poslanec. O svojej ďalšej politickej budúcnosti sa vyjadrí do dvoch týždňov. Odmietol špekulovať o tom, či skončí v strane Sieť, v Moste-Híd, alebo mimo politiky. Odchodom Fedora bude mať poslanecký klub v parlamente len sedem členov. Zákon vyžaduje aspoň osem. Po SaS tak stratí klub aj SDKÚ.

Nespokojnosť s fungovaním strany viedla vlani v decembri k odchodu troch poslancov z SDKÚ Lucie Žitňanskej, Miroslava Beblavého a Magdalény Vášáryovej. Dnes je Žitňanská podpredsedníčkou Mostu-Híd a Beblavý podpredsedom strany Sieť. Tento rok v júni odišli aj zakladajúci predseda Mikuláš Dzurinda a poslanec Ivan Mikloš.

Kreslo predsedu Freša je nestabilné dlhé mesiace. Jeho pád sa chystal už v júni na mimoriadnom kongrese. Napokon ho Frešo odložil na september do Senice. Hoci mu drvivá väčšina delegátov vyslovila nedôveru, odmietol sa vzdať funkcie. Dôvodom bolo, že na jeho odvolanie boli potrebné tri pätiny všetkých nominovaných delegátov. Následne sa vzdali funkcií všetci podpredsedovia a noví nie sú zvolení.

Kritici v strane Frešovi vyčítajú, že od septembrového kongresu nezvolal prezídium. Ten sa bráni tým, že čakal na rozhodnutie straníckeho súdu, ktorý zamietol návrh, aby hlasovanie o jeho odvolaní bolo platné. „Čakal som na výsledok súdu a dostal som ho len minulý týždeň,“ povedal Frešo. Prezídium sa preto má uskutočniť vo štvrtok.

Odchod zo strany pripúšťa aj poslanec Viliam Novotný. Na rokovaní prezídia chce počuť jasný scenár, ako oživiť SDKÚ a sfunkčniť ju na centrálnej úrovni, inak „zvážim svoj odchod“. O takomto kroku sa chce poradiť s ľuďmi v regionálnej organizácii strany v Košiciach, ktorej šéfuje.

Krajský predseda SDKÚ v Banskej Bystrici Stanislav Horník o budúcnosti strany včera povedal, že posledná možnosť na zmeny sa prepásla v júni, keď mal byť mimoriadny kongres tesne po odchode Dzurindu a Mikloša. „To, čo sa stalo v Senici, bol posledný klinec do tej našej rakvičky. Vychádza mi z toho, že pán predseda sa stal definitívne hrobárom našej strany,“ uviedol. Za škodu považuje, že Frešo nebol ochotný načúvať členskej základni, keď sa mohol ešte vývoj zvrátiť. „Dostali sme sa do štádia, keď by už mal len zhasnúť svetlo,“ dodal Horník.

Podľa politológa Michal Horského v SDKÚ je proces, ktorý sa v jazyku občanov „pripodobňuje k úteku hlodavcov z topiacej sa lode“. Ako ďalej Horský povedal, vrcholom bol kongres v Senici a neuveriteľné vzdorovanie predsedu Freša vlastným straníkom, ale aj verejnej mienke. Za logické preto považuje odchod politikov strany do iných politických zoskupení alebo mimo politickej sféry. „A tak bývalá vládna strana, ktorá bola garantom významných reforiem, vstupu krajiny do euroatlantických štruktúr, sa uberá cestou svojej predchodkyne HZDS do politickej histórie,“ zakončil politológ.

V prieskumoch sa SDKÚ prepadá a nemá istotu, že bude v parlamente. Podľa novembrového zisťovania agentúry MVK by ju volilo 3,9 percenta opýtaných. V prieskume agentúry Polis to bolo ešte menej, iba tri percentá.

Sociológ Pavel Haulík z MVK povedal, že v jeho prieskumoch sa SDKÚ dlhodobo pohybuje na hranici zvoliteľnosti. „V poslednom čase bola častejšie pod ako nad hranicou piatich percent. Takže čo sa zmenilo, je, že aj prieskumy iných agentúr tento trend naznačili,“ podotkol. Podľa Haulíka sa v strane zatvárali oči pred problémami a teraz ju dobiehajú. „Nechcem tvrdiť, že SDKÚ je mimo hry, ale pravdepodobnosť, že stranu niekto zachráni, nie je veľmi veľká,“ uviedol. Vnútorné ľudské zdroje sú podľa neho v strane vyčerpané a nemá ani tváre, ktoré by ju boli schopné organizačne a programovo stmeliť a zároveň byť aj dostatočne príťažlivé pre verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Martin Fedor