Ministerstvo prevetrá správne rady nemocníc

Správne rady, ktoré rozhodujú o dôležitých veciach v nemocniciach, čaká zemetrasenie. Ministerstvo zdravotníctva má všetkých svojich nominantov z rád odvolať. Namiesto nich dosadí nových, tí však budú musieť prejsť konkurzom. Týka sa to 21 nemocníc, ktoré sú neziskovými organizáciami. Túto zmenu spustila kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

20.11.2014 12:00
zdravotnictvo, odborna konferencia, Richrd Raši Foto: ,
Richard Raši, člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo uznáva, že treba urobiť poriadok v zastúpení štátu v správnych radách nemocníc.
debata (12)

V správnych radách nesedia len odborníci na zdravotníctvo. Sú medzi nimi umelci, právnici či obchodníci. Člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Národnej rady Richard Raši uznáva, že treba urobiť poriadok v tom, kto bude v radách zastupovať štát.

„Pán minister v najbližšom období odvolá komplet všetky správne rady a zavedie nový systém nominovania členov správnych rád,“ oznámil Raši v televízii TA3, pričom sa odvolával na informácie priamo od šéfa rezortu Viliama Čisláka. Podľa neho ide o najlepší spôsob, ako znížiť politický vplyv. Raši pre denník Pravda spresnil, že zmeny sa dotknú členov, ktorých doteraz nominoval štát, teda ministerstvo zdravotníctva.

Ku konkrétnym termínom odvolania či pravidlám pre budúce konkurzy sa ministerstvo zdravotníctva zatiaľ vyjadrovať nechce. „Ministerstvo v súčasnosti analyzuje situáciu a možnosti, ako takýto návrh zrealizovať v praxi,“ oznámila Martina Šoltésová, hovorkyňa rezortu.

Rezort je spoluzakladateľom 21 nemocníc so štatútom neziskovej organizácie. Ďalším partnerom v nemocniciach je buď samospráva, alebo iná nezisková organizácia.

Marián Petko, riaditeľ Nemocnice s poliklinikou svätého Jakuba v Bardejove, ktorá patrí do zoznamu týchto nemocníc, tvrdí, že zákon zmeny ministerstvu dovoľuje. „Funkčné obdobie rady je päť rokov. V priebehu tých piatich rokov má ministerstvo právo vymeniť členov správnej rady, ktorých nominovalo. Akým spôsobom si zvolí svojich členov, je na jeho rozhodnutí,“ dodal Petko. Ján Mačkin, štatutárny zástupca Nemocnice s poliklinikou v Brezne, nevidí dôvod na odvolanie správnej rady. „Ak sa ministerstvo rozhodne, budeme to akceptovať,“ dodal.

Zmeny v rezorte sú reakciou na kauzu, ktorá sa týkala nákupu predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Prevalila sa pred necelým mesiacom. Následne z funkcie odstúpila šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová a uplynulý víkend aj šéf parlamentu Pavol Paška (Smer). O miesto prišli aj členovia správnej rady nemocnice, ktorých Zvolenská okamžite odvolala. V nej za rezort zdravotníctva sedeli štyria ľudia, medzi nimi napríklad spevák Michal Straka, známy pod menom Ego, ktorý je právnikom.

Na post ministra zdravotníctva zasadol Viliam Čislák, bývalý štátny tajomník ministerstva zdravotníctva, ktorý tvrdí, že pri podozrivom nákupe zlyhala práve správna rada nemocnice. Štyroch nových členov rady dosadil siedmeho novembra, necelý týždeň po prepuknutí incidentu. Všetko sú to zamestnanci ministerstva.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica #richard raši #CT prístroj #správna rada