Uhliarik CT najprv vychvaľoval, teraz sa k nemu nepriznáva

Obchod s CT v trenčianskej nemocnici sa stal témou politických škriepok. V roku 2010 sa totiž menili vlády. V marci, keď bola zmluva na trenčianske CT podpísaná, šéfoval rezortu zdravotníctva Richard Raši (Smer). V septembri, keď CT v nemocnici začalo fungovať, už rezort riadil Ivan Uhliarik (KDH).

20.11.2014 13:00
CT, prístroj, nemocnica, Ivan Uhliarik,... Foto:
Bývalý minister Ivan Uhliarik spolu s exriaditeľom trenčianskej nemocnice s Rudolfom Lintnerom predstavili v roku 2010 nové CT.
debata (2)

Podľa premiéra Roberta Fica by sa mal Uhliarik aj pre túto podozrivú zmluvu vzdať poslaneckého mandátu. Ten sa bráni, že podpisovanie zmlúv prebehlo ešte za jeho predchodcu Richarda Rašiho (Smer).

„Premiér ako obyčajne nehovorí celú pravdu. K žiadnemu pochybeniu nedošlo a štát mojím pričinením neprišiel ani o jeden cent. To mám odstúpiť kvôli zmluve, ktorá bola podpísaná ešte za ministra Rašiho?“ pýtal sa v stredu Uhliarik.

Raši namieta, že ministerstvo pod jeho vedením dalo iba súhlas na začatie verejného obstarávania v trenčianskej nemocnici. „Minister zdravotníctva zo zákona nemôže zasahovať do verejného obstarávania v nemocnici a na žiadnej zmluve nemôže byť podpis ministra,“ tvrdí. O kúpnej sume CT, ktorá bola oproti prístroju v komerčnej nemocnici omnoho vyššia, podľa jeho slov nevedel. Pripomenul, že na slávnostnom otvorení prevádzky tohto CT sa zúčastnil aj samotný Uhliarik. Ten vtedy prístroj vychvaľoval a tvrdil, že ušetrí množstvo finančných prostriedkov. „To len potvrdzuje, že ak sa stala chyba, bola iba na strane nemocnice,“ dodal Raši.

S exriaditeľom Fakultnej nemocnice v Trenčíne Rudolfom Lintnerom sa nám spojiť nepodarilo. Firma Med Leader, ktorá nemocnici CT prístroj predala, nepovažuje 2,3 milióna eur za premrštenú cenu. „V danom čase bola primeraná k technickým parametrom prístroja, softvérovému vybaveniu, náročným stavebným úpravám, ako aj splátkovaniu na štyri roky,“ uviedla Erika Fabianková z obchodného oddelenia Med Leader.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Ivan Uhliarik #trenčianska nemocnica #CT prístroj