Poľovníci niekedy zabúdajú pri love na okolie

S blížiacim sa obdobím Vianoc pribúdajú aj poľovačky na bažanty či zajace. Radosť z nich však majú asi len poľovníci. í žijú v blízkosti poľovných revírov, prekážajú hlučné výstrely z pušiek či neohľaduplnosť poľovníkov, ktorá im znepríjemňuje bývanie.

20.11.2014 15:30
poľovníci Foto: , ,
Po policajnej kontrole nahnevaní poľovníci odišli.
debata (7)

Stredajší lov na bažanty v záhradkárskej osade v bratislavskej Dúbravke navyše ukázal, že hluk pri streľbe nemusí byť to najhoršie, s čím ľudia v blízkosti revírov zápasia.

„Poľovníci boli za stromami, kde ich nebolo vidieť. Zrazu padli štyri výstrely, ktoré smerovali na záhrady, pretože tu občas ľudia bývajú. Našťastie nikto po ceste nešiel, ale medzi stromami to bolo počuť riadne, neboli to guľky, ktoré padali zhora, boli to strely, ktoré smerovali sem,“ opísal Miroslav, majiteľ záhrady, ktorá je blízko lokality Veľká Lúka v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Miroslav tvrdí, že strieľali v blízkosti asi 150 metrov od záhradiek. Keď broky dopadli blízko jeho záhrady, zalarmoval políciu. Tá síce poľovačku neprerušila, po jej príchode však muži s lovom skončili.

Katarína má v rovnakej lokalite chatu. Keď sa tam snažila dostať autom, nik jej nezabránil, aby počas poľovačky prešla okolo strieľajúcich poľovníkov. „Keď som otvárala bránu, cítila som sa ako na strelnici. Je veľmi nebezpečné, ak sú poľovačky v blízkosti chát a záhrad, na ktorých sú ľudia počas celého roka,“ povedala.

Polícia potvrdila, že ešte pred začatím poľovačky vykonali na mieste kontrolu a poľovníkom dali fúkať. „Hliadka Policajného zboru na mieste nezistila, že by streľbou boli ohrozené obydlia, nakoľko v okolí sa rodinné domy nenachádzajú, bytové domy sú situované za kopcom. V danej lokalite sa nachádza záhradkárska osada,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej polície Karina Považanová.

Redaktor denníka Pravda prišiel na miesto v čase okolo obeda, keď sa nahnevaní poľovníci zberali na odchod. Do reči im nebolo, odmietli dokonca uviesť, do akého poľovníckeho združenia či spoločnosti patria. Opakovali len, že nikoho neohrozovali, strieľali mimo smeru, v akom je záhradkárska oblasť, a povolenie na lov bažantov si riadne vybavili. Na argument, že broky dopadali blízko chát ľudí, jeden z poľovníkov reagoval, že streľbu možno prirovnať ku krupobitiu a ľudia by to so strachom nemali preháňať.

Pozemkový a lesný odbor Bratislava uviedol, že na Veľkej Lúke boli členovia poľovníckej spoločnosti Klenovica. Podľa pracovníka úradu lovili bažanty a zajace a mali na lov povolenie. „Táto poľovačka bola ohlásená aj na políciu Bratislava IV z dôvodu kontroly zbraní a streliva,“ spresnil Jozef Harman z úseku lesného hospodárstva a poľovníctva.

Nepísaným pravidlom pri lovoch je zaistiť, aby nebola ohrozená bezpečnosť ľudí v blízkosti revíru. Poľovníci by mali upozorniť obyvateľov, že sa tam bude konať poľovačka. Urobiť to môžu cez miestny úrad alebo určiť jedného človeka spomedzi skupiny, ktorý bude upozorňovať okoloidúcich na prebiehajúci lov.

Pravda oslovila miestny úrad v Dúbravke s otázkou, či poľovnícka spoločnosť oznámila včerajšiu poľovačku. Do uzávierky však z úradu neodpovedali. Predseda Okresnej poľovníckej komory vo Zvolene Vladimír Brodniansky poukázal, že na bažanty sa strieľa brokovnicou, ktorá nespôsobuje ohrozenie života. „Počítam, že keď lovili bažanty, strieľali trocha dohora a tie broky potom dopadajú troška ďalej, ale už spôsobia len cupotanie,“ vysvetlil. Dodal , že v tomto prípade ide o etiku. „Možno mali upozorniť obyvateľov, že sa tam bude strieľať,“ dodal.

Podľa poľovníka Milana Merca z Malaciek každá poľovačka má nejaký systém, kde sa vytvára palebná čiara, odkiaľ idú honci, aby sa vedelo, kde môžu projektily dopadať. Musí sa tiež určiť teritórium, kde môžu strelci strieľať. Nemôžu strieľať v rôznych smeroch, ako sa im zachce. Projektily zbraní by mali smerovať do priestoru, ktorý si určili poľovníci. „Ak niekomu dopadne guľa alebo brok na strechu, tak to je vážny problém a mal by sa týmto zaoberať vedúci poľovačky aj poľovnícka organizácia,“ pripomenul. Prízvukuje, že ak je v lokalite rizikové miesto, kde by sa mohli objaviť ľudia, napríklad poľná cesta, tak sa tam musí postaviť ešte ďalší človek, ktorý ich upozorní, aby do revíru nevstupovali.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #poľovačka #Poľovníci #záhrady #revír #chaty