Časť opozície sa obracia na verejnosť, Fico hovorí o rozoštvávaní ľudí

Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic vyzval verejnosť, aby podporila požiadavky opozície. Premiér Fico hovorí, že je to rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu.

20.11.2014 12:56 , aktualizované: 14:00
debata (162)

Lídri štyroch opozičných strán Alojz Hlina (Občania Slovenska), Daniel Lipšic (NOVA), Igor Matovič (OĽaNO) Matovič a Richard Sulík (SaS) presadzujú, aby na najbližšej schôdzi parlamentu poslanci schválili právnu úpravu, ktorá zamedzí účasť schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Opoziční predáci zopakovali túto požiadavku v čase, keď vláda schválila novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má má zamedziť a znemožniť tzv. schránkovým firmám uchádzať sa o získavanie zákaziek z verejných zdrojov.

Rovnaká požiadavka preukazovania skutočných vlastníkov sa podľa opozície má týkať zdravotných poisťovní. Národná rada SR by zároveň mala vytvoriť osobitnú komisiu (výbor) na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, ktorá bude mať paritné zastúpenie vládnej väčšiny a opozície. Časť opozičných lídrov chce rovnako zákonom znemožniť politické nominácie v zdravotníctve. „Výberové komisie budú menované za účasti viacerých subjektov – zástupcov zamestnancov, Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek – tak, aby žiaden zo subjektov neurčoval väčšinu členov výberovej komisie,“ vysvetľujú opoziční lídri.

Zvoliť chcú tiež predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii. Hlina, Lipšic, Matovič a Sulík sa zasadzujú aj o schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. Požadujú aj okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre ich priamu účasť na nákupe predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

„Chceme vyzvať ľudí, aby prišli 25. novembra, keď sa začína parlament, na námestie SNP, kde budeme chcieť tieto požiadavky zopakovať a získať pre nich legitimitu ľudí, lebo tí sú zdrojom moci,“ povedal vo štvrtok novinárom predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Premiér Robert Fico v reakcii na výzvu opozičných poslancov uviedol, že nevidí dôvod zúčastňovať sa na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti, ktorí preferujú rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu. „Vláda pôjde naďalej svojou cestou pri presadzovaní sociálnych, ale aj protikorupčných opatrení,“ dodal Fico a pripomenul balík protikorupčných opatrení, ktorý obsahuje obmedzenie platieb v hotovosti pre firmy nad 5 000 eur, zákon o ochrane oznamovateľov korupcie, zavedenie transparentného elektronického trhoviska pri verejnom obstarávaní, novelu zákona o verejnom obstarávaní či novelu zákona o financovaní politických strán.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina #Richard Sulík #Daniel Lipšic #Igor Matovič