V hre o predsedu parlamentu Maďarič vraj už nie je

Na horúce kreslo predsedu parlamentu, zdá sa, rady nestoja. Smer opäť posunul oznámenie mena nástupcu Pavla Pašku.

20.11.2014 17:57
Marek Maďarič Foto: ,
Marek Maďarič.
debata (67)

Premiér Robert Fico vo štvrtok vyhlásil, že sa tak stane v utorok. Podľa informácií denníka Pravda situáciu skomplikoval fakt, že favorizovaný kandidát, minister kultúry Marek Maďarič vraj ponuku viesť parlament definitívne odmietol.

Podľa informácií SITA Maďarič nechce prijať funkciu, kým odstupujúcemu predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi zostane stranícka funkcia podpredsedu.

Ako prípadní nástupcovia po Paškovi, ktorý po kauze predraženého CT odstúpil, sa spomínali štyria členovia vlády. Minister kultúry Maďarič, minister práce Ján Richter, šéf rezortu obrany Martin Glváč a minister vnútra Robert Kaliňák. Ten ešte v utorok po zasadnutí vedenia Smeru povedal, že na otázky, kto bude nástupcom Pavla Pašku, najbližších 48 hodín nebude odpovedať.

Podľa našich informácií okrem Maďariča, ktorý ponuku odmietol, v hre už nie je ani Kaliňák. Rozhoduje sa len medzi Richterom a Glváčom. Favoritom je však Richter, ktorý ako generálny manažér strany má skúsenosti s riadením a manažovaním, ktoré môžu byť pre budúceho šéfa parlamentu výhodou.

Premiér uviedol, že ide o druhý najvyšší post v krajine, a preto si jeho obsadenie vyžaduje kultúru rozhodovania. „Druhý najvyšší ústavný činiteľ tejto krajiny, keďže sme strana, ktorá má svoje vnútorné pravidlá, musí prejsť vnútorným životom u nás v strane,“ povedal. Hneď potom bude predstavený prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Verejnosť sa meno dozvie až v utorok ráno, keď predložia návrh s konkrétnym menom Paškovho nástupcu na rokovanie parlamentu.

Šéf rezortu obrany Martin Glváč svoj prípadný prestup z ministerského kresla na post šéfa parlamentu vo štvrtok príliš komentovať nechcel. „Neviem, aká je momentálna situácia, toto vôbec nebolo predmetom rokovaní,“ povedal po zasadnutí vlády. Dodal, že najneskorší termín, kedy strana o novom predsedovi rozhodne, je v pondelok. Vtedy je naplánované rokovanie predsedníctva.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #NR SR #Marek Maďarič #Pavol Paška