Do Kanady sa hrnú Slováci. Chcú tam azyl

Ani zhruba tisíc eur na jednu jednosmernú letenku zo Slovenska do Ottawy ich neodradí, aby to neskúsili. Cestujú do Kanady so zámerom zostať tam a požiadať o azyl. Po mesiaci ich vyhostia.

21.11.2014 12:00
Kanda, letisko, kufre, cestovanie, cestujúci Foto:
V počte žiadateľov o azyl v Kanade za prvý polrok 2014 je Slovensko na piatom mieste.
debata (82)

Počet našich občanov, ktorí sa takto snažia usadiť za oceánom, v prvom polroku dramaticky vzrástol. O aké skupiny ide, to štatistiky neuvádzajú. Predpokladá sa, že šťastie v Kanade skúšajú najmä Rómovia.

Štatistiky, ktoré zverejnil kanadský Úrad pre občianstvo a migráciu, evidujú až 260 slovenských žiadateľov za prvý polrok 2014. V porovnaní s minulým rokom ich bolo za prvých šesť mesiacov len 18. Úrad skonštatoval, že v prípade Slovenska ide o vyše 1 300-percentný nárast. Keďže Kanada Slovensko uznáva ako bezpečnú a demokratickú krajinu, väčšinu Slovákov posiela späť.

Zatiaľ čo slovenský rezort diplomacie považuje počet žiadostí za priemerný, prezident Kanadskej obchodnej komory v Slovenskej republike Joseph Burza varuje pred medzinárodnou blamážou.

„Jedinou možnosťou je urýchlené a komplexné riešenie enormného nárastu slovenských žiadateľov. Ministerstvo zahraničných vecí Slovenska musí tento problém riešiť systematicky, v súčinnosti so zastupiteľskými úradmi, ako aj so splnomocnencom vlády pre rómske komunity,“ naznačil Burza.

Naše ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že situáciu má pod kontrolou. „Venujeme tomu primeranú pozornosť a zastupiteľský úrad v Ottawe je v pravidelnom kontakte s kompetenčne príslušnými kanadskými organizáciami,“ reagoval tlačový odbor rezortu.

Keďže je Slovensko na zozname „bezpečných krajín pôvodu“, teda rešpektuje ľudské práva a poskytuje ochranu štátu, je podľa ministerstva azylové konanie v prípade Slovákov rýchle a úspešnosť mimoriadne nízka. „Už v priebehu jedného mesiaca ich vyhostia. Niekedy to tí žiadatelia nevedia a zbytočne dávajú peniaze na cestu do Kanady,“ opisuje situáciu Burza.

Burza upozornil na to, že Slovensko sa môže dostať do podobnej situácie, v akej sa v roku 2008 ocitla Česká republika. Pre zvýšený počet českých Rómov, ktorí tam žiadali o azyl, Kanada opätovne zaviedla pre Česko víza. „Vízová povinnosť trvala takmer štyri roky a až v novembri 2013 bol zavedený bezvízový styk,“ vysvetľuje Burza. Ak sa tak stane aj pri našej krajine, doplatia na to podľa Burzu bežní cestovatelia.

Prezident obchodnej komory predpokladá, že väčšinu slovenských žiadateľov tvoria práve Rómovia. Keďže si nemôžu o azyl nárokovať z vojenských dôvodov, často ako príčinu odchodu z domova uvádzajú rasovú diskrimináciu. „Slovensko si tak môže vyslúžiť pečať diskriminačnej krajiny,“ upozorňuje.

Elena Gallová Kriglerová, riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry, si tiež myslí, že väčšina týchto migrantov sú Rómovia. „Nie je veľká pravdepodobnosť, že by iné skupiny žiadali o azyl v Kanade. Pravdepodobne to súvisí so situáciou na východe Slovenska, ktorá je neudržateľná. Možno ich lákajú ľudia, ktorí už v Kanade sú a začalo sa im dariť,“ reagovala Gallová Kriglerová. Burza vidí dôvod aj v sprísnení podmienok na sociálne dávky vo Veľkej Británii, ktorá je najčastejšou cieľovou krajinou našich občanov. „Británia tento rok prestala dávať prisťahovalcom z členských krajín Európskej únie príspevky na bývanie i dávky v nezamestnanosti,“ vysvetlil.

Peter Pollák, splnomocnenec vlády pre rómske komunity, chce v súvislosti s nárastom žiadostí iniciovať stretnutie so zástupcami kanadského veľvyslanectva na Slovensku. Podľa neho je riešenie rómskej migrácie úzko spojené najmä s komplexným riešením životných podmienok Rómov na Slovensku.

V počte žiadateľov o azyl v Kanade za prvý polrok 2014 je Slovensko na piatom mieste. Prvé miesto patrí Číne, druhé Pakistanu, nasleduje Columbia a štvrtá je Nigéria.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Rómovia #občianstvo #Kanada