Šéfredaktorkou denníka Sme bude Beáta Balogová

Denník Sme dostane od 1. decembra nové vedenie, šéfredaktorkou bude Beáta Balogová. O novej poverenej šéfredaktorke denníka informovalo vydavateľstvo Petit Press.

21.11.2014 12:51 , aktualizované: 13:57
debata (16)

Anglický týždenník vedie už vyše desať rokov. „Mojou víziou pre denník Sme je udržanie jeho nezávislosti, aby noviny naďalej prinášali čitateľom všetky informácie, ktoré čitatelia potrebujú k tomu, aby si dokázali vytvoriť objektívny obraz spoločnosti. Lebo v konečnom dôsledku ide o čitateľa, on je zamestnávateľ novinára,“ cituje tlačová správa spoločnosti Petit Press vyjadrenie Beáty Balogovej.

Beáta Balogová je podľa predsedu predstavenstva Petit Press Alexeja Fulmeka zárukou profesionality a ochrany nezávislého priestoru pre novinársku tvorbu v denníku Sme. „Vždy som sa snažil pri zmene šéfredaktora vyberať z interného prostredia, aby som udržal kultúru a špecifickú atmosféru nášho vydavateľstva. Príbeh denníka je od čias Karola Ježíka príbehom súboja o slobodu a nezávislosť. Beáta Balogová je kvalitná a vzdelaná osobnosť s dlhoročnými skúsenosťami, ktorá bude ďalej napĺňať túto misiu,“ cituje tlačová správa k zmene vo vedení Sme Alexeja Fulmeka.

Ako ďalej informuje Petit Press, Beáta Balogová bola prvým slovenským šéfredaktorom The Slovak Spectator a vystriedala v tejto pozícii kanadského novinára Thomasa Nicholsona (autora knihy Gorila). Pred jej pôsobením v Slovak Spectator pracovala v agentúrach TASR a SITA. Je absolventkou jednej z najprestížnejších novinárskych škôl na svete Columbia University School of Journalism v New Yorku. Vyštudovala aj žurnalistiku na bratislavskej Univerzite Komenského a absolvovala postgraduálne štúdium v rámci Fulbrightovho štipendia na School of Journalism na University of Missouri, Columbia. Je spoluautorkou projektu prednášok The Best Media Traditions, v rámci ktorého úspešne pozvala na Slovensko držiteľov Pulitzerovej ceny a novinárske osobnosti ako Walta Bogdanicha, Joshuu M. Friedmanna, Tima Weinera a Abigale Goldmanovú. Beáta Balogová bude v poradí štvrtým šéfredaktorom denníka Sme po Karolovi Ježíkovi (1993 – 1998), Milanovi Šimečkovi (1999 – 2006) a Matúšovi Kostolnom (2006 – 2014).

Ako doplnil predseda predstavenstva Petit Press Alexej Fulmek, zástupcovia šéfredaktora zatiaľ známi nie sú. „Rokujeme o nich s ľuďmi z interného prostredia.“ Úlohou Toma Nicholsona bude „vytvoriť reportážnu a investigatívnu produkciu pre vydavateľstvo Petit Press. Budem s ním spolupracovať ako s projektovým manažérom, jeho funkcia nebude zástupca šéfredaktora, na projektovej báze bude zabezpečovať investigatívny obsah pre denník Sme“, informoval.

Vedenie denníka, šéfredaktor Matúš Kostolný a jeho zástupcovia a s nimi aj veľká časť redaktorov, podalo na konci októbra výpoveď. Urobili tak potom, ako Penta spolufinancovala kúpu 50-percentného podielu vo vydavateľstve Petit Press, ktorý získala firma NAMAV, s. r. o., dcérska spoločnosť SITA, a. s. Penta v posledných mesiacoch vstúpila do spoločností 7 Plus, ktorá vydáva denník Plus jeden deň a týždenník Plus 7 dní, a Trend holding, vydavateľa týždenníka Trend. Nedávno prejavila záujem o Zoznam.sk.

Vydavateľský dom Petit Press vydáva viac ako 30 regionálnych a celoslovenských titulov s týždenným predaným nákladom vyše 600-tisíc výtlačkov v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku. Do jeho portfólia patria denníky Sme, Új Szó, Korzár, týždenníky Vasárnap, TV Svet, The Slovak Spectator, sieť regionálnych týždenníkov MY, sieť bezplatných schránkových novín ECHO, mesačníky Lišiak, Doma v záhrade, Magazín zdravia a Natankuj auto. Prevádzkuje spravodajský server sme.sk, vlastní tlačiareň a pôsobí aj v oblasti distribúcie tlače.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Petit Press