Dvaja väzni z Guantanáma sú už na Slovensku, úrady miesto ich pobytu taja

Na Slovensko už dorazili dvaja väzni, o ktorých prepustení z väznice na základni Guantanámo informovali vo štvrtok Spojené štáty. Muži by mali byť pôvodom z Jemenu a Tuniska.

21.11.2014 14:53
Guantánamo, väzeň Foto: ,
Slovensko zaradilo prepustených väzňov do trojročného integračného programu, ktorý by im pomohol zapojiť sa do spoločnosti. /Ilustračné foto/
debata (21)

Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov uistil, že prepustenie nepredstavuje bezpečnostné riziko, pretože vraj nikdy neboli obvinení zo žiadneho zločinu.

Americké úrady prepustili z Guantanáma celkom päť väzňov, okrem dvoch mužov, ktorí prišli na Slovensko to boli ďalší traja muži z Jemenu, ktorých presídlili do Gruzínska. Všetci títo muži strávili na Guantanáme dvanásť až trinásť rokov, nikdy neboli obvinení a nedostali sa teda ani pred súd. Podľa Lazarova ide o osoby, ktoré skončili za mrežami neoprávnene, pretože sa nepodieľali na žiadnych teroristických činoch zameraných proti Spojeným štátom či ďalším krajinám.

Úrady neprezradili, kde sa budú prepustení nachádzať

Slovensko zaradilo prepustených väzňov do trojročného integračného programu, ktorý by im pomohol zapojiť sa do spoločnosti. Žiadne ďalšie podrobnosti ani miesto pobytu prepustených slovenské úrady nespresnili.

Slovensko už prijalo z Guantanáma celkom osem prepustených väzňov, prvých z nich v roku 2010. Koncom minulého roka šlo o troch Ujgurov, čo sa nepáčilo Číne. Peking vtedy proti tomu protestoval a žiadal ich vydanie, pretože podľa čínskej strany išlo o teroristov, ktorí predstavujú bezpečnostnú hrozbu.

Väznicu na Guantanáme založili USA pre osoby podozrivé z teroristickej činnosti v roku 2002, po teroristických útokoch na New York a Washington. Na Guantanáme v súčasnosti zostáva zhruba 143 väzňov z pôvodných 750.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #väzni #Guantánamo