Tragédia sa dala čakať, tvrdia príbuzní postrelenej ženy

Viackrát sa vyhrážal, že ich postrieľa. O druhovi 36-ročnej Martiny to tvrdia jej príbuzní. Žena je vážne zranená, jej päťročná dcérka a 43-ročný Peter Šarközi, ktorý s nimi žil v dome v Handlovej, sú mŕtvi. Tragédia sa stala v sobotu popoludní.

24.11.2014 08:00
Handlová, vražda Foto: ,
Dom v Handlovej, kde sa stala tragédia.
debata (1)

Telá v dome našlo 17-ročné dievča, dcéra Martiny. Matka ešte žila a záchranári ju previezli do banskobystrickej nemocnice. Dievčatku a Petrovi už nemohli pomôcť. Mali strelné zranenia, dieťa bolo postrelené do hlavy, rovnako aj muž. Polícia začala trestné stíhanie za vraždu a pokus o vraždu. Kto bol strelcom, to nepotvrdila, na mieste zaistila krátku guľovú zbraň. S veľkou pravdepodobnosťou strieľal Peter.

Príbuzní postrelenej Martiny tvrdia, že takáto tragédia sa dala čakať. Milan Wohland mladší, Martinin brat, si nemyslí, že Peter mal jeho sestru a ich dcérku rád. Podľa neho ich mal biť a týrať. „Sestre sme povedali, nech ho nechá, že raz ju zabije. A stalo sa to,“ hovorí brat zranenej ženy.

Otec dcére radil, aby oznámila na polícii, že jej druh má zbrane a vyhráža sa jej, že ich postrieľa. Nechcela to však urobiť, odôvodňovala to tým, že sa bojí o svoju rodinu. „Nebol to dobrý človek. Podľa mňa to bol psychopat, keď bol triezvy, dalo sa s ním vychádzať. Ale keď si trochu vypil, bol hneď agresívny, úplný terorista. Moju dcéru strelil do hrude, prestrelil jej pľúca, a do hlavy. Guľka preletela hlavou, nezostala dnu. Povedali mi, že teraz je v stabilizovanom stave,“ povedal včera Milan Wohland starší.

Petrovi susedia si tragédiu nevedia vysvetliť. „Neviem pochopiť, ako ju mohol zastreliť. Ešte aj v ten deň sa spolu s dievčatkom prechádzali. Neviem, čo sa mu stalo, veď nemal ani vypité. Je nám to veľmi ľúto, najmä tej malej, mali sme ju radi, chodila aj k nám,“ hovorí Milan Lacko, ktorý býva v susednom dome.

Oba domy delí len úzka cestička, nepočul však nič, ani hádku, ani výstrely. Netušil, že Peter má zbraň, vedel však o ňom, že v minulosti už ublížil svojej predchádzajúcej manželke. „Dopichal ju nožom, ale prežila to, potom za to sedel,“ dodal sused.

Súdny znalec Anton Heretik, klinický a forenzný psychológ, hovorí o dvoch hypotetických možnostiach, ktoré by objasňovali takéto správanie. Jednou možnosťou je samovražda, ktorá nasledovala po tom, keď si páchateľ uvedomil, čo spravil. Do úvahy však prichádza aj tzv. rozšírená samovražda. Človek sa rozhodne spáchať samovraždu pre nejaké dlhodobé problémy, ale nechce nechať svojich blízkych na tomto svete, a tak ich zabije tiež.

Podľa Eleny Antalovej, krajskej policajnej hovorkyne v Trenčíne, policajný vyšetrovateľ v nedeľu začal trestné stíhanie vo veci pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu vraždy, v časti dokonaného a v časti v štádiu pokusu o vraždu. Predmetom policajného vyšetrovania je aj smrť pravdepodobného páchateľa. Obe telá budú podrobené súdnej pitve.

„Tá ukáže presnú príčinu smrti u oboch nebohých. Čo bolo príčinou tragédie, pri ktorej vyhasol život dieťaťa, jeho otca a matka s vážnym zranením bojuje o život, je predmetom ďalšieho policajného vyšetrovania,“ povedala Antalová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #streľba #Handlová #mŕtvi