Pašku nahradí minister školstva Peter Pellegrini

Prázdne kreslo predsedu parlamentu má prekvapujúco obsadiť minister školstva Peter Pellegrini. Premiér Robert Fico ho ako kandidáta Smeru predstavil v pondelok. Pellegriniho, ktorý od júla zastával post ministra školstva, musí ešte odobriť parlament a následne prezident. Novým ministrom, ktorý rezort preberie, sa má stať súčasný štátny tajomník a nestraník Juraj Draxler.

24.11.2014 09:02 , aktualizované: 20:55
Peter Pellegrini, predseda parlamentu,... Foto: ,
Peter Pellegrini.
debata (74)

Na obsadení postov sa zhodlo predsedníctvo Smeru. „Peter Pellegrini patrí do generácie politikov, ktorí majú dlhšiu politickú budúcnosť ako moja generácia. Je logické púšťať do pozícií politikov, ktorí sa môžu osvedčiť. Je pri Smere od začiatku, prešiel rôznymi stupňami,“ odôvodnil jeho výber Fico. Takisto ocenil jeho prácu na ministerstve školstva, kde v júli nahradil Dušana Čaploviča. Podľa premiéra je Pellegrini „dobrý ročník“, narodil sa totiž v roku 1975 a svoju funkciu určite zvládne.

Poslanci ho do funkcie budú voliť v utorok. Premiér nepredpokladá, že by s jeho voľbou mala opozícia problém. Niekoľkokrát vyzdvihol fakt, že opozícia má dvoch podpredsedov parlamentu, čo na Slovensku nebolo bežné. Ak by aj za nového šéfa parlamentu nezahlasovala, Smeru postačia vlastné hlasy.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Raketová kariéra.

V hre o kreslo šéfa parlamentu sa v kuloároch spomínali viaceré mená ministrov, Pellegrini však medzi nimi nebol. Favoritom bol minister kultúry Marek Maďarič, do úvahy prichádzal aj minister obrany Martin Glváč, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák či minister práce Ján Richter. O druhú najvyššiu ústavnú funkciu v krajine však z radov týchto ministrov zrejme záujem nebol. Podľa informácií denníka Pravda Maďarič ani Glváč myšlienke, že by mali opustiť svoje rezorty, neboli naklonení.

Analytici: Pellegrini bude pre ľudí novou tvárou

„Premiér potreboval post predsedu parlamentu obsadiť človekom, ktorý ho bude schopný vykonávať a zvládnuť. A to okamžite,“ reagoval analytik Ján Baránek. Podľa neho významnú úlohu zohráva aj to, že Pellegrini nie je zaťažený žiadnou kauzou. Baránek však neočakáva, že by voľbou Pellegriniho do takej vysokej ústavnej funkcie nastali mocenské posuny v Smere. „Kaliňák patrí z politikov Smeru už roky k najdôveryhod­nejším hneď za svojím šéfom Ficom. Takúto dôveru Pellegrini zatiaľ nemá,“ myslí si Baránek.

Pellegrini, hoci krátko viedol rezort školstva, bude pre ľudí novou tvárou. Politológ Tomáš Koziak to považuje za jeho výhodu. „Premiér potrebuje na tomto poste po Pavlovi Paškovi kultivovaného človeka, ktorý bude spájať a nebude konfrontačným typom ako jeho predchodca,“ zhodnotil Koziak. Jeho vymenovanie považuje za mierne prekvapujúce. Podotkol, že vo vedeckých a vysokoškolských kruhoch bol vnímaný ako technokrat.

Politológ Michal Horský pripúšťa aj možnosť, že nominácia favorizovaného kandidáta Maďariča na druhý najvyšší ústavný post v krajine zrejme nemusela vyhovovať celej strane Smer. Strana preto siahla po mladom, rodiacom sa politikovi. „Vzhľadom na jeho doterajšiu prácu vo funkcii štátneho tajomníka ministra financií a krátky čas ako ministra školstva si treba želať, aby sa jeho rýchla politická kariéra nestala aj krátkou,“ skonštatoval. Navrhnuté zmeny podľa neho signalizujú, že Smer dal prednosť celoštátnej a parlamentnej funkcii pred očakávanými zásadnými reformami rezortu školstva.

Pellegriniho nástupcom sa stane súčasný štátny tajomník rezortu Juraj Draxler. Fico uviedol, že agendu školstva v strane považujú za jednu z najdôležitejších. Pellegrini vytvoril podľa neho v rezorte nový tím a dynamiku a v tomto tóne chcú pokračovať aj naďalej.

Novinka učiteľov prekvapila

Zástupcov učiteľov zmena vo vedení rezortu školstva prekvapila. „Dozvedel som sa to pred chvíľou na kolektívnom vyjednávaní a budúci minister sedel práve oproti mne. Hneď sme sa dohodli na stretnutí,“ povedal šéf Odborového zväzu učiteľov a zamestnancov v školstve Pavel Ondek. S novým ministrom chcú pritom rokovať nielen o platoch učiteľov, ale aj o pracovnoprávnych vzťahoch a statuse učiteľov. S Draxlerom sa stretli už viac ráz na rôznych rokovaniach, podľa Ondeka je „otvorený na rokovania a je v obraze“.

Z novinky bol zaskočený Vladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov. „Dlho sa tam nezohrial,“ komentoval odchod Pellegriniho po piatich mesiacoch na poste ministra školstva. „Nerozumiem tomu rozhodnutiu, taká rýchla zmena stabilite na ministerstve školstva neprospeje,“ dodal Crmoman. Učitelia od Pellegriniho čakali, že dotiahne viaceré rozrobené plány a zmeny v zákonoch, ktoré sa týkajú školstva.

„Draxler bol od začiatku pri Pellegrinim, sledoval procesy na ministerstve školstva a to, že prišiel z iného prostredia a má skúsenosti zo zahraničia, môže byť výhoda,“ myslí si Crmoman. Na druhej strane pripomína, že mu na dotiahnutie zmien nezostáva do konca volebného obdobia veľa času. „Možno je v rezorte rozbehnutá kvalitná práca, ale takéto zmeny znamenajú isté otrasy a je otázne, čo sa podarí dotiahnuť, keďže v podstate netušíme, čo sa deje,“ podotkol.

Zástupcovia učiteľov čakajú predovšetkým na dlho ohlasovanú zmenu v systéme financovania škôl, ale aj na novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch škôl tak, aby sa učitelia nenaháňali za kreditmi v záujme zvýšenia platov, ale aby mali k dispozícii zmysluplné vlastné vzdelávanie.

Podľa analytikov bude mať Pellegriniho nástupca náročnú úlohu. Baránek upozornil, že školstvo patrí k najdôležitejším rezortom a v krátkom čase na jeho čelo prichádza už tretí minister. V súčasnosti sú v ňom vážne problémy, napríklad protesty vedcov z akadémie vied pre nedostatok peňazí alebo dlho sľubované zvyšovanie platov učiteľov. Nový šéf rezortu Juraj Draxler nemusí podľa analytika Baránka kontinuálne nadviazať na kroky, ktoré doteraz spravil jeho predchodca.

Koziak pripomína, že minister školstva je veľmi rizikový post. „Ak bude učiteľská obec nespokojná s riadením rezortu, nestraníka Fico obetuje jednoduchšie ako straníckeho nominanta,“ dopĺňa Koziak.

Smer má nástupcu aj na post podpredsedu parlamentu. Ten sa uvoľnil po odchode Renáty Zmajkovičovej, ktorá podobne ako Pavol Paška odišla pre kauzu piešťanského CT. Vládna strana navrhne poslanca Miroslava Číža, ktorý už podpredsedom parlamentu v minulosti bol.

Peter Pellegrini (39)

Novým šéfom parlamentu bude Peter Pellegrini. Foto: SITA, Ján Slovák
Peter Pellegrini Novým šéfom parlamentu bude Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini, ktorý bol ministrom školstva päť mesiacov, pochádza z Banskej Bystrice. V rodnom meste na Univerzite Mateja Bela a na Technickej univerzite v Košiciach študoval odbor financie, bankovníctvo a investovanie. Ako člen strany Smer bol v rokoch 2002–2006 asistentom poslanca Národnej rady Ľubomíra Vážneho, v rokoch 2006 bol zvolený za poslanca, istý čas bol predsedom komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri parlamentnom výbore pre hospodársku politiku. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve financií a digitálnym lídrom pre Slovensko. Na mimoriadnom sneme strany 28. júna 2014 sa stal Pellegrini jej podpredsedom. O pár dní neskôr – 3. júla – sa stal ministrom školstva po tom, čo podal demisiu šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič.

Juraj Draxler (39)

Juraj Draxler bude šéfovať ministerstvu školstva. Foto: Ivan Majerský, Pravda
juraj draxler, reforma Juraj Draxler bude šéfovať ministerstvu školstva.

Budúci minister školstva Juraj Draxler, ktorý je nestraník, pochádza z Bratislavy. Počas štúdia na gymnáziu po získaní štipendia prestúpil na súkromnú strednú školu vo Veľkej Británii. Po návrate na Slovensko pracoval ako lektor a tlmočník. Istý čas pôsobil ako novinár agentúry Reuters. Na Jacobs University v Nemecku študoval integrované sociálne vedy, neskôr získal britské vládne štipendium a na univerzite v Yorku študoval komparatívnu politológiu. Po skončení štúdií pracoval v Centre pre európske politické štúdie, učil na University of New York v Prahe a na Angloamerickej univerzite v Prahe. Istý čas písal do názorovej rubriky Pravdy. V lete po nástupe Petra Pellegriniho na post ministra školstva bol poradcom nového ministra, v septembri bol vymenovaný za štátneho tajomníka. Na starosti mal najmä regionálne a vysoké školstvo, jeho cieľom bolo tiež posilniť analytické centrum rezortu Inštitút vzdelávacej politiky.

Miroslav Číž (60)

Miroslav Číž bude novým podpredsedom parlamentu. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Miroslav Číž Miroslav Číž bude novým podpredsedom parlamentu.

Je poslancom Národnej rady za stranu Smer. Za poslanca bol zvolený vo volebnom období 2002 až 2006 a stal sa podpredsedom výboru pre verejnú správu a členom mandátového a imunitného výboru. Vo voľbách v roku 2006 sa stal podpredsedom parlamentu. O štyri roky neskôr neúspešne kandidoval na post predsedu parlament. Od roku 2012 je predsedom mandátového imunitného výboru a členom výboru pre kultúru a média a Stálej delegácie Národnej rady v Medziparlamentnej únii. Číž je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Pracoval ako právnik a lektor v Inštitúte pre národné výbory. Žije v Štiavnických Baniach, v okrese Banská Štiavnica.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #Smer #Peter Pellegrini