Díleri núkali drogy pred základnou školou

Díleri už nemajú žiadne zábrany. Drogy ponúkajú nielen na diskotékach či v baroch, ale presúvajú sa aj pred základné školy. Odborníci to považujú za veľmi nebezpečné. Mladšie deti sa totiž jednoduchšie nechajú ovplyvniť a ľahko sa u nich vyvíja závislosť. Doteraz díleri skôr číhali na študentov pred strednými školami.

24.11.2014 14:00
debata (1)

Minulý týždeň v Šali posádka čierneho auta priamo pred základnou školou ponúkala drogy dvom chlapcom vo veku asi jedenásť rokov. Chlapci to oznámili riaditeľovi školy, ktorý zalarmoval políciu. „Obrátil som sa okamžite na políciu, že pred školou ponúkajú drogy, deti sme poučili, vedia čo majú robiť, a upozornili sme aj rodičov,“ povedal riaditeľ Základnej školy Jozefa Murgaša Eduard Lacko. Odvtedy sa žiadne podozrivé auto pred školou neobjavilo. Mestská polícia má pri škole zvýšený dohľad.

Díleri podľa náčelníka Mestskej polície v Šali Petra Krokavca boli aj na autobusovej zástavke. „Žiačky hlásili, že im ponúkali lacné drogy aj maličký darček,“ uviedol náčelník s tým, že majú zaznamenané evidenčné číslo auta. Všetky informácie postúpili kriminalistom.

Štátna polícia sa k prípadu zatiaľ nevyjadruje. „Kriminalisti vykonávajú operatívne previerky, ktoré z taktických dôvodov nebudeme konkretizovať,“ reagovala na vyšetrovanie hovorkyňa krajskej polície v Nitre Božena Bruchterová.

Iné školy v meste podozrivé auto nezaznamenali. „Naša škola sa nachádza mimo hlavnej cesty, deti nám nič nehlásili, napriek tomu o situácii vieme a deti sme poučili,“ povedal Gabriel Vrba, zástupca riaditeľa Základnej školy Jána Hollého. Podobne odpovedala aj riaditeľka Základnej školy na Bernolákovej ulici Janka Tóthová.

Podľa psychologičky Márie Tóthovej-Šimčákovej deti reagovali veľmi správne. „Treba ich pochváliť za to, že postupovali veľmi rozumne, boli schopné riešiť situáciu a mali by byť príkladom aj pre ostatné deti,“ povedala Tóthová-Šimčáková.

„U nás doteraz nebolo také bežné, aby sa drogy ponúkali pred základnými školami,“ hovorí riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Vo svete sa to podľa neho stáva, na Slovensku díleri podľa neho viac pôsobia na diskotékach. Ich presun pred základné školy považuje za nebezpečný trend. Deti sa podľa neho dajú ľahko presvedčiť a v pubertálnom veku sa tiež objavuje tendencia k experimentovaniu. „V tom období sa nevedia deti ovládnuť a veľmi ľahko sa u nich po užití vyvíja závislosť,“ vysvetľuje dôvody, prečo sa díleri zameriavajú na čoraz mladšie vekové skupiny. Aký typ drogy mohli díleri žiakom ponúkať? Okruhlica si myslí, že všetky. Podotkol, že mladá generácia má najnižšiu kontrolu nad impluzívnosťou, a hoci si aj uvedomuje, že jej drogy môžu uškodiť, nie vždy sa ovládne. Preto majú mnohé krajiny, napríklad USA či Nórsko, zavedený zákaz piť alkohol do 21 rokov.

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník tvrdí, že díleri drog nemajú zábrany pred ničím a je im jedno, či ide o dospelých, alebo malé deti. Je to podľa neho ako presakovanie vody do suchej stavby. Tam, kde je slabý odpor, tam sa pretlačí. „Je to veľký celosvetový biznis, do ktorého je zapojených množstvo ľudí, hlavne krajiny východného bloku sú momentálne najväčším trhoviskom a najväčším odberateľom,“ povedal Zábojník.

Zábojník si myslí, že záleží na inštitúciách a štáte, ako sa s tým vyrovnajú a aké nástroje použijú. „Drogy hýbu svetom, je to ťažká návyková látka, ktorú, keď ju mladý človek vyskúša, tak si rýchlo zvykne. Je to pliaga, ktorá ničí našu mládež,“ reagoval expert. Podľa neho by mali byť vyčlenené peniaze na vzdelávanie. K tomuto by mala smerovať aj politika štátu, škôl, pedagógov, policajných zložiek. Pomohla by tiež prísna legislatíva a tvrdé postihy pre obchodníkov s drogami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #drogy #škola #Šaľa