Kiska napísal otvorený list sudcom pred voľbou v Súdnej rade

Prezident Andrej Kiska sa deň pred voľbou chýbajúceho člena Súdnej rady obracia na sudcov otvoreným listom, v ktorom im pripomína, že postupné zvyšovanie dôveryhodnosti súdnictva je aj v ich rukách.

24.11.2014 14:55
Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (27)

„Vážené sudkyne a sudcovia Slovenskej republiky, vaša účasť alebo neúčasť v zajtrajších voľbách člena Súdnej rady SR bude dôležitým signálom toho, ako vážne vnímate túto svoju zodpovednosť. Domnievam sa, že vysokou účasťou a reprezentatívnosťou voľby môžete aj verejnosti poslať správu, že si túto zodpovednosť sami uvedomujete,“ píše hlava štátu. Voľba sudcov bude podľa Andreja Kisku signálom, aké súdnictvo chcú oni sami. Prezident verí, že sa presadí hlas a vôľa slušných a čestných sudcov. „Želám vám, vážené sudkyne a sudcovia, múdre a zodpovedné rozhodnutie, ktorým prispejete k tomu, aby si občania Slovenskej republiky mohli pamätať rok 2014 ako rok priaznivého obratu v našom súdnictve,“ napísal Kiska.

V roku 2014 nastali viaceré zmeny v slovenskej justícii, tvrdí ďalej prezident. Hoci podľa hlavy štátu nie všetky prijali sudcovia i odborná verejnosť iba jednoznačne pozitívne, viaceré vzbudili po dlhom čase priaznivé očakávania a otvorili cestu k zmene atmosféry v našom súdnictve. „Akokoľvek budeme hodnotiť zmeny, ktoré sa v tomto roku stali, na jednom sa isto môžeme zhodnúť: tieto zmeny vyvolala dlhodobá hlboká nedôvera verejnosti k slovenskej justícii, nepriaznivé hodnotenia zo strany inštitúcií Európskej únie, nelichotivý stav oproti porovnateľným krajinám a všeobecné presvedčenie, že vymožiteľnosť práva a fungovanie nášho súdnictva sú na poprednom mieste problémov Slovenska a podstatným dôvodom nízkej dôvery občanov vo fungovanie štátu.“

Sudcovia budú v utorok rozhodovať o svojom deviatom zástupcovi v Súdnej rade. O ich dôveru sa uchádzajú Martin Bargel, Dušan Čimo, Štefan Harabin a Lenka Praženková. Kandidatúry sa vzdal predseda trnavského krajského súdu Anton Jaček a košický sudca Jozef Vanca. Voliť budú od 14:00 do 24:00 a výsledok ich rozhodnutia oznámi volebná komisia v stredu. Miesto v Súdnej rade SR zostalo voľné po septembrovej zmene ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a šéfa Súdnej rady SR. Rada má mať 18 členov. Okrem deviatich členov volených sudcami sú v nej traja zástupcovia zvolení parlamentom, traja vládou a troch členov deleguje prezident.

Tieto voľby budú mať symbolický charakter a ich výsledok bude ukazovateľom toho, či slovenské súdnictvo „pôjde skôr smerom konzervovania súčasného stavu alebo naopak, cestou väčšej podpory reforiem“, konštatoval politológ Grigorij Mesežnikov. Predsedníčka združenia Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková uviedla, že voľba člena Súdnej rady SR bude akýmsi „lakmusovým papierikom, v akom stave je sudcovský zbor na Slovensku". Bude to podľa nej súboj princípov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Súdna rada #Andrej Kiska