Nové pasy pre zvieratá budú drahšie

Majitelia psov, mačiek a fretiek, ktorí plánujú pre zvieratá vybaviť cestovný pas, by to mali stihnúť do konca decembra. Po tomto termíne môže byť o čosi drahší. Európska únia chce do obehu zaviesť nové, bezpečnejšie pasy.

25.11.2014 16:00
debata (4)
Návrh nového pasu. Foto: Europa.eu
pas, zvieratá, návrh, EÚ, Návrh nového pasu.

Ich súčasťou bude aj fólia na ochranu zapísaných údajov. Veterinári už vedia, že poplatky za pas stúpnu. O koľko, to si netrúfajú odhadnúť. Ministerstvo pôdohospodárstva upokojuje chovateľov a tvrdí, že pasy sa nebudú vymieňať plošne.

Nariadenie Európskej únie začne platiť od 29. decembra tohto roka. „Čo sa týka fólie, ide o bezpečnostný prvok, aby sa informácie uvedené v pase neznehodnotili,“ spresnil vedúci tlačového oddelenia zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik. Po zapísaní údajov o zvierati do pasu sa stránka zataví do priehľadného laminátu.

Romana Březinová zo Slobody zvierat predpokladá, že nový ochranný prvok sa môže premietnuť do ceny. „No to je už otázka na veterinárov, ako si ceny určia. Ale ak to má zaručiť, aby sa nič nemohlo falšovať alebo meniť, určite to má svoje opodstatnenie,“ mieni Březinová. Cena sa podľa nej nezvýši priveľmi. Dodala, že ak niekto zvykne cestovať so zvieratkom, zvládne uhradiť aj Pet pas.

Pas nemusí mať každé domáce zviera. Jeho majiteľ ho potrebuje len vtedy, ak s ním cestuje do krajín únie. Dokument obsahuje zdravotné záznamy zvieraťa vrátane zoznamu očkovaní. Je v ňom uvedené meno, popisné znaky ako plemeno, farba srsti alebo pohlavie a tiež meno a adresa majiteľa. Vydávajú ho veterinári obvykle pri začipovaní, ktoré sa pri ceste za hranice vyžaduje. Určujú tiež poplatok za vystavenie, ten sa dnes pohybuje priemerne od 20 do 40 eur. Platnosť pasov je po ich vydaní doživotná a chovatelia ich môžu používať namiesto očkovacích preukazov.

Veterinárka Zuzana Makovicová z kliniky PetVet v bratislavskej Petržalke o zavedení nového typu pasu vie, k cene sa nevyjadrila. „To bude závisieť od distribútora, ktorý ich vyrába a dodáva. U nás stojí pas 22 eur. To, či zdražie o 5 či 10 eur, bude známe asi až v priebehu budúceho roka, keď prídu do obehu,“ hovorí.

Podľa veterinára Miroslava Cagu zo Súkromnej veterinárnej kliniky v Trnave sú aj súčasné pasy dostatočne chránené pred zneužitím údajov. „Tieto pasy sú podľa môjho názoru dobré. Údaje sa vkladajú do centrálneho registra a podľa čísla pasu sa dajú overiť,“ vysvetľuje. Ako sa nové pasy premietnu do ceny, si netrúfol odhadnúť.

Komora veterinárnych lekárov, ktorá nové pasy bude vydávať do obehu, hovorí len o miernom zdražení. „Nepôjde o podstatné zvýšenie ceny. Súčasťou nových pasov nebude len ochranná fólia, je tam viac nových prvkov,“ vysvetľuje prezident komory Ladislav Stodola. Ak napríklad informácie na niektorej strane pasu majú podobu nálepky, tá sa zataví do priehľadného laminátu. Zmeny sa týkajú aj prelepovania strán o vakcinácii zvieraťa proti besnote.

Ministerstvo pôdohospodárstva ubezpečuje, že tí majitelia, ktorí už majú vystavený pas, ho nebudú musieť meniť za nový. „Nejde o plošné nahradzovanie už vydaných pasov, čím majiteľom psov vydávaných do tohto dátumu nevzniká žiadna povinnosť zakúpenia nového pasu, ani nevzniknú komplikácie pri premiestňovaní spoločenského zvieraťa,“ povedala hovorkyňa agrorezortu Michaela Kroková. Pre európske nariadenie nebude treba upraviť našu legislatívu. Poplatky za vystavenie nového pasu si určia súkromní veterinári.

V Česku pre nové európske nariadenie museli pristúpiť k novelizácii veterinárneho zákona. Jeho predkladatelia rátajú, že výrobná cena pasu s bezpečnostnou fóliou sa zvýši zhruba o 29 českých korún, čo je 1,05 eura. Aký však bude konečný poplatok pre majiteľa, u našich susedov tiež nevedia. Pasy tam stoja zhruba 200 až 300 českých korún (7,23 až 10,85 eura).

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #Zvieratá #veterinári