Dospelí si musia platiť očkovanie sami

Návrat zabudnutých nákaz ako čierny kašeľ a mumps otvoril otázku očkovania dospelých. Navrhujú ho viacerí odborníci aj lekári. Očkovanie proti týmto chorobám je povinné len u detí a preplácajú ho zdravotné poisťovne. Dospelí si musia vakcíny hradiť sami.

25.11.2014 12:30
zdravotnictvo, lekaren, vakcina, ockovanie, lieky Foto: ,
Vakcíny na čierny kašeľ a mumps si dospelí musia hradiť z vlastného vrecka.
debata

Ministerstvo zdravotníctva ani úrad hlavného hygienika zmeny neplánujú. Rozhodnutie o tom, či si ľudia zvýšia imunitu, tak zostáva na nich.

Kým do roku 2007 sa vyskytlo len asi 20 prípadov čierneho kašľa ročne, posledné roky to bolo už cez tisíc chorých. Podobne je to aj pri mumpse. V roku 2012 bolo evidovaných iba päť prípadov ročne, no tento rok to už bolo viac ako 1 100. Počty nákaz môžu narastať aj kvôli tomu, že časom prestáva účinkovať očkovacia látka. Deti sa proti čiernemu kašľu očkujú trikrát, v 3. mesiaci, v 6. roku a v 13. roku, proti mumpsu dvakrát, a to v 15. mesiaci a 11. roku.

drojom nákazy čiernym kašľom sú prevažne pubertiaci a dospelí. Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že vzhľadom na nárast chorobnosti u adolescentov na čierny kašeľ už jedno opatrenie v roku 2010 zaviedlo. Išlo o povinné preočkovanie u 13-ročných detí. Pre dospelých zmeny nechystajú. „V súčasnosti o zavedení povinného preočkovania dospelých proti mumpsu a čiernemu kašľu neuvažujeme,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Úrad hlavného hygienika tvrdí, že aj keď povinné preočkovanie dospelých proti infekčným chorobám nie je, vakcína je dostupná a ľudia sa môžu dať zaočkovať dobrovoľne. „Ide o trivalentnú vakcínu obsahujúcu zložku proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu,“ pripomenula hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Cena za vakcínu je 17 eur. Proti mumpsu je k dispozícii kombinovaná očkovacia látka proti osýpkam, mumpsu a ružienke a stojí 10 eur jedna dávka.

Lekári pre dospelých pritom už preočkovanie niektorým pacientom navrhujú. „Hlavne budúcim rodičom a starým rodičom odporúčame, aby sa preočkovali proti čiernemu kašľu a mumpsu,“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých Soňa Ostrovská. V ambulancii sa jej ešte nestalo, aby niekto o to požiadal sám. Nie každý sa na jej odporúčanie aj preočkovať dá. „Ľudia nie sú o infekčných ochoreniach a ich dopade na zdravie dostatočne informovaní,“ zhodnotila lekárka.

Lekárnik Peter Stanko hovorí, že tých, ktorí si prichádzajú do lekárne kúpiť vakcínu na mumps či čierny kašeľ, je veľmi málo. „Ľudia skôr chcú také vakcíny, ktoré už boli medializované, napríklad proti kliešťovej encefalitíde alebo hepatitíde, a zaujímajú sa o ňu hlavne tí, ktorí sa chystajú cestovať,“ povedal Stanko.

Ponúknuť bezplatné očkovanie dospelých by mohli aj zdravotné poisťovne v rámci súťaže o nových poistencov. Ani tie o tom neuvažujú. Dôvodom sú peniaze.

PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik odhadol, že náklady na preočkovanie proti čiernemu kašľu a mumpsu pre celú dospelú populáciu by mohli presiahnuť 33 miliónov eur. „Niektoré štúdie považujú vakcínu proti čiernemu kašľu už po 5 rokoch za neúčinnú a na základe týchto skúseností sa odporúča, aby sa aj dospelí dávali preočkovávať v 15-ročných cykloch,“ vyrátal Cehlárik. Pri očakávanej dĺžke života 78 rokov by sa dospelý mal nechať zaočkovať približne asi trikrát. Ak sa zoberie do úvahy 3,3 milióna dospelých, vynásobí sa percentom zaočkovanosti (čo je asi 25 percent) a cenou vakcíny asi 20 eur, výsledok je 16,5 milióna eur.

Mumps sa podľa Cehlárika aj napriek očkovaniu objavuje v 2– až 5-ročných intervaloch v podobe lokálnych epidémií s relatívne ľahkým priebehom. Ochorenie spravidla zanecháva celoživotnú imunitu. „Náklad zdravotnej poisťovne na preočkovanie by bol podobný ako pri čiernom kašli odhadom tiež 16,5 mil. eur,“ povedal Cehlárik. Podľa neho by nápad s preočkovávaním dospelej populácie bolo vhodné ponechať na odbornú diskusiu.

Ostatné dve zdravotné poisťovne Všeobecná zdravotná a Union v tejto chvíli očkovanie dospelých považujú za hypotetickú otázku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #očkovanie #hygienici