KDH verí, že Pellegrini čím skôr vypíše voľbu predsedu NKÚ

Smer podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana nepožiadal o podporu pri voľbe nového predsedu Národnej rady SR. KDH necháva rozhodnutie v tajnom hlasovaní na rozhodnutie každého poslanca.

25.11.2014 11:39
Ján Figeľ Foto: ,
Šéf KDH Ján Figeľ tvrdí, že chce dať svojím hlasovaním v tajnej voľbe šancu na zmenu, ktorú očakáva od nového šéfa parlamentu.
debata (17)

„Predseda by mal zastupovať všetkých poslancov, nielen 83 poslancov Smeru. Neviem, či sa kandidát stretol s poslancami Smeru, ale o podporu KDH nepožiadal,“ povedal Abrhan. Zároveň upozornil, že voľba funkcionárov NR SR na úvod volebného obdobia bola po vzájomnej dohode politických strán. „To sa odzrkadlilo vo voľbe, keď Pavol Paška dostal približne 130 hlasov. Je pre mňa sklamaním terajší spôsob výberu kandidátov,“ konštatoval. Pozícia Pavla Pašku bola podľa predsedu KDH Jána Figeľa neudržateľná a neobhájiteľná. „Táto pozícia politicky takou naďalej zostáva napriek tomu, že má byť len podpredsedom Smeru,“ konštatoval s tým, že výber Petra Pellegriniho hovorí o nedôležitom pohľade na výchovu a vzdelanie vládnej strany. Figeľ tvrdí, že chce dať svojím hlasovaním v tajnej voľbe šancu na zmenu, ktorú očakáva od nového šéfa parlamentu.

Abrhan verí, že nový predseda NR SR po zvolení zaujme iný postoj k opozícii, ako to bolo doteraz. Pripomenul, že posledné mesiace sme boli svedkami vyraďovania opozičných návrhov. Podľa Abrhana je Smer dvojtvárny. „Pri voľbe predsedu NKÚ povedala podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková, že náš kandidát Maroš Žilinka je mladý. Peter Pellegrini je ešte mladší ako Žilinka,“ uviedol Abrhan. Šéf poslaneckého klubu kresťanských demokratov v NR SR verí, že nový predseda parlamentu nebude otáľať a vypíše voľbu predsedu NKÚ. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Novým predsedom Národnej rady SR sa má stať doterajší minister školstva Peter Pellegrini. Ministrom bol len od 3. júla, predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií. Pellegrini bol na sneme Smeru-SD 28. júna zvolený za podpredsedu strany. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška pred týždňom v nedeľu po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho v primátorskom súboji v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdáva funkcie predsedu parlamentu. Paška zároveň oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu. Podpredsedom parlamentu má byť Miroslav Číž. Ten zas nahradí vo funkcii Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa funkcie vzdala v októbri.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #KDH #Peter Pellegrini #predseda NR SR