Kiska v parlamente: Ľudia čakajú viac ako ukončenie len jednej kauzy

Vystúpenie prezidenta Andreja Kisku otvorilo druhý deň 44. schôdze parlamentu. Hlava štátu sa pred poslancami vyjadrila k zmenám vo vedení parlamentu aj k demonštráciám.

26.11.2014 08:30 , aktualizované: 12:58
Andrej Kiska, prezident, NR SR, parlament, prejav, Foto: ,
Prezident Andrej Kiska
debata (376)

Národná rada SR má od utorka nového predsedu Petra Pellegriniho, ktorý sa zvolením stal po prezidentovi druhým najvyšším ústavným činiteľom. Vo funkcii vystriedal Pavla Pašku, ktorý odstúpil pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Z rovnakého dôvodu abdikovala na post podpredsedníčky parlamentu Renáta Zmajkovičová, ktorú nahradil Miroslav Číž.

„Rozumiem aj verejným protestom a demonštráciám v týchto dňoch. Sú pochopiteľné, sú legitímne, dôvodom rozumiem a sú právom ľudí, ktoré treba chrániť, nie znevažovať – a treba takto prejavenú nespokojnosť počúvať. Samozrejme, pokiaľ sú protesty pokojné, pokiaľ nastavujú zrkadlo politike svojou principiálnosťou aj slušnosťou, a pokiaľ demonštrácie neatakujú súkromné životy detí alebo rodín,“ vyjadril sa na margo protestov, z ktorých posledný sa konal v utorok večer na bratislavskom Námestí SNP a pred Národnou radou Slovenskej republiky.

Podľa prezidenta je veľká časť ľudí na Slovensku presvedčená, že v zdravotníctve fungujú na prvom mieste politické záujmy, záujmy dodávateľov zdravotníckych zariadení, záujmy poisťovní – až potom sú niekde záujmy lekárov a zdravotného personálu. „Pacient je v našom zdravotníctve až kdesi na poslednom mieste,“ dodal Kiska.

Prezident SR Andrej Kiska s prejavom počas... Foto: SITA
Andrej Kiska, prezident, NR SR, parlament, poslanci, prejav Prezident SR Andrej Kiska s prejavom počas rokovania 44. schôdze Národnej rady SR.

Prezident kritizoval tiež politické nominácie v zdravotníctve, podľa neho tu fungujú roky a za všetkých vlád. „Osobne ich považujem za podstatnú príčinu zla v našom zdravotníctve,“ povedal Andrej Kiska pred poslancami.

Prezident podľa svojich slov požiadal o vystúpenie v parlamente najmä preto, aby som sa prihovoril za dôslednosť. Ako prezident rešpektuje právomoci a zodpovednosť výkonnej moci a parlamentu, do ktorej nemôže vstupovať. „Ale osobne sa domnievam, že ľudia oprávnene čakajú, aby toto nebol koniec jednej kauzy – ale aby to bol začiatok silného a presvedčivého úsilia. Pretože nedôvera ľudí je veľká a ľudia čakajú viac. Predovšetkým razantné odpolitizovanie zdravotníctva. Dôsledné vyšetrenie každého jedného prípadu predraženého alebo inak neefektívneho nákupu, každej netransparentne uzavretej zmluvy štátnej zdravotnej poisťovne,“ povedal Kiska.

Hlava štátu tiež navrhla zavedenie osobitného režimu v sektore zdravotníctva, ktorý prinesie výsledky, takzvanú zdravotnícku kobru.

Politológ Baránek: Kiska bol málo kritický

Prezident Andrej Kiska nemal vo svojom vystúpení v národnej rade hovoriť len o zdravotníctve, ale mal jasne pomenovať, čo problém korupcie na Slovensku spôsobuje, myslí si politológ Ján Baránek.

„Práve prezident mal byť ten, kto problém korupcie pomenuje od základu a pomenuje ho nielen v súvislosti s jedným rezortom. V tomto smere bol jeho prejav veľmi zhovievavý nielen voči Smeru, ale voči všetkým vládam, ktoré tu boli, pretože to je ich záležitosť,“ povedal Baránek. Podľa politológa bol Kiskov prejav viac neutrálny než kritický. „Netreba za každú cenu kritizovať, ale ide tu o pomenovanie problémov,“ dodal Baránek.

Vystúpenie hlavy štátu pred poslancami sa dá podľa politológa zároveň chápať ako prejav podpory demonštrantom, ktorí v posledných dňoch protestujú proti korupcii v zdravotníctve. „Treba dať prezidentovi k plusu, že nejakým spôsobom nehuckal k anarchii, ale práve naopak, vzýval na pokojný priebeh takýchto akcií,“ myslí si Baránek.

Za najdôležitejšie z Kiskovho prejavu považuje to, že prezident označil politické nominácie za podstatnú príčinu zla v zdravotníctve. „To je aj jedna z požiadaviek demonštrantov. Čo mi trošku prekážalo je, že prezident by mal mať širší záber ako demonštranti,“ ukončil Baránek.

Opozícia kritizuje vládu za neúčasť na prezidentovom prejave

Líder OĽaNO Igor Matovič považuje za hanbu, že vláda Roberta Fica neprišla do parlamentu na vystúpenie prezidenta Andreja Kisku. „Oni nemali záujem, nevyhovuje im to. Chceli tu mať svojho Fica, toho by počúvali. Ale čo by tu išli Kisku počúvať?“ vyslovil sa pred novinármi Matovič.

Šéf OĽaNO Igor Matovič. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Igor Matovič Šéf OĽaNO Igor Matovič.

Jediným ministrom prítomným na vystúpení prezidenta Andreja Kisku bol minister financií Peter Kažimír, o ktorého zákone mal parlament rokovať po prejave hlavy štátu. Kiska ako prezident je najvyšším ústavným činiteľom, išlo o jeho prvé vystúpenie v parlamente. Matovič prejav pre zápchu nestihol, pripomenul však, že členovia vlády chodia v autách s modrými majáčikmi a v národnej rade byť mohli, ak by chceli.

„Mala by fungovať politická kobra a mala by chodiť za zadkom každému jednému zlodejovi politikovi. Potom by zlodeji politici do politiky nešli a vyzeralo by to, ako sme chceli. Ideálna politická kobra je zrušiť kvórum na referendum a keď politici spravia niečo zlé, ľudia ich v referende odvolajú,“ vysvetlil Matovič. Zdôraznil, že hoci Slovensko má množstvo orgánov ako NKÚ, generálnu prokuratúru, policajné prezídium či daňové riaditeľstvo, postihy hrozia iba obyčajným ľuďom a nie skorumpovaným politikom. „Malo by to vyzerať tak, že tieto inštitúcie by mali fungovať, mali by ich viesť ľudia, ktorí pôjdu po prstoch politikom,“ uzavrel líder OĽaNO.

Podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) hovoril novozvolený predseda parlamentu o novej politickej kultúre, ale postoj vlády je prejavom neúcty k hlave štátu. Jurinová ocenila, že Andrej Kiska nebol v prejave konfrontačný, ale povzbudzujúci. „Pozitívne hodnotím jeho upozornenie na práva ľudí, ktoré treba chrániť a nie znevažovať,“ dodala.

Rozhodnutie členov vlády neprísť do parlamentu vypočuť si prejav prezidenta SR nie je podľa predsedu KDH Jána Figeľa dobrý signál. Ako povedal, aj keď vláda nemá povinnosť sa zúčastniť na takomto vystúpení, pre občanov, pre politickú atmosféru, je spolupráca troch kľúčových inštitúcií, ktorými sú parlament, vláda a prezident SR, rozhodujúca.

Líder KDH Ján Figeľ Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ján Figeľ Líder KDH Ján Figeľ

Podľa neho za posledné týždne sa stali vážne personálne a politické rozhodnutia a zároveň je evidentná nespokojnosť spoločnosti so stavom vecí verejných nielen v zdravotníctve, ale aj v prejavoch korupcie.

„Vítam preto prezidentov apel na zodpovednosť, dialóg a spoluprácu pri hľadaní účinných riešení. Je dobré, že sa dotkol nielen zdravotníctva, ale aj školstva. Už tretia personálna zmena môže mať významné negatívne následky. Zdravotníctvo sa týka každého, dnes vyžaduje účinné a ozdravné kroky,“ konštatoval Figeľ.

Neúčasť vlády na vystúpení prezidenta kritizoval aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Je to neúcta voči prezidentovi SR. Vláda tu mala byť. Bolo to neférové,“ povedal. Podľa neho prezident s príhovorom vystúpil v správnom čase. „Dianie v parlamente nemôže byť v rozpore s požiadavkami verejnosti a tento apel prezidenta snáď pomôže, aby sme prijali funkčné zákony o schránkových firmách či o konflikte záujmov, ktoré by inak Smer zhodil zo stola,“ povedal s tým, že pokračovanie v doterajšej parlamentnej praxi by bolo nezodpovedné zahrávanie sa s pokojom občanov na Slovensku. „Uvedomujeme si to my a som rád, že si to uvedomuje aj prezident,“ dodal.

Vystúpenie prezidenta v parlamente podľa poslanca za SDKÚ Ľudovíta Kaníka potvrdzuje, že mimoriadna schôdza k odvolávaniu premiéra Roberta Fica spustila sériu protestov a pohár trpezlivosti verejnosti pretiekol. „Zdravotníctvo je najvykričanejšou hanbou Slovenska, najzneužívanejšou na rôzne nekalé praktiky spojené s vládnymi špičkami Smeru. Pán prezident sa jednoznačne postavil na stranu verejnosti, občanov a tých politikov, ktorí sa proti tomu snažia bojovať,“ povedal Kaník. Berie to ako výzvu, aby sa reálne s takými praktikami skoncovalo a boli potrestaní tí, ktorí za to nesú zodpovednosť.

Kaníkova skepsa pretrváva, pokiaľ ide o ochotu a vôľu vládneho Smeru. „Zatiaľ sú to len marketingové kroky a snaha zamaskovať svoje pôsobenie, keďže Smer vytvoril systém, ktorý stojí na korupcii a klientelizme, nejde o jednotlivé zlyhania, ale o nastavenie systému. A inak sa s tým nedá vyrovnať, len zmenou tohto systému. To znamená porážkou Smeru vo voľbách,“ upozornil exminister sociálnych vecí. Poslanec za SDKÚ súhlasí s názorom prezidenta na politické nominácie. „Všade tam, kde ide o odbornú prácu, sú politické nominácie neopodstatnené. Politické nominácie sú opodstatnené pri členoch vlády, parlamentu a inštitúciách, ktoré im podliehajú. Všade inde treba ľudí, ktorí sú čestní a bezúhonní bez ohľadu na ich politický názor,“ dodal Kaník.

Smer prezidentov prejav neprekvapil

Poslancov Smeru podľa Otta Brixiho Kiskov prejav neprekvapil. „Od prejavu pána prezidenta sme po vecnej aj formálnej stránke očakávali to, čo bolo povedané. Vnímam to ako legitímnu a štandardnú súčasť výkonu jeho mandátu. Veci, ktoré tam boli indikované, sú všeobecne známe, takže je len na poslancoch, vláde a všetkých, ako sa s nimi vyrovnáme,“ povedal Brixi.

Poslanci Smeru Anton Martvoň a Otto Brixi. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Martvoň, Brixi Poslanci Smeru Anton Martvoň a Otto Brixi.

O téme politických nominácií by sa podľa Brixiho mala viesť odborná a nie populistická diskusia. „Politické nominácie môžu byť pozitívne aj negatívne, závisí to od konkrétneho nominanta. Nepreceňoval by som to. Nie každá politická nominácia musí byť zlá. Druhá otázka je, čo je to politická nominácia. Je to člen strany alebo odborník nominovaný stranou?“ konštatoval Brixi.

Podľa neho ide o veľmi širokú tému, o ktorej sa zatiaľ hovorí povrchne. „Zatiaľ nikto nepovedal, ak nastane stop a nebudú politické nominácie, kto bude kompetentný a do akých funkcií bude môcť navrhovať v tejto krajine,“ uzavrel poslanec Smeru.

376 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Andrej Kiska