Vo Vysokých Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier bolo v stredu ráno jasno, v ostatných polohách a pohoriach zamračené alebo hmla, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

26.11.2014 09:20
debata

Mierne sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala od –11 do –1° C. Fúkal len slabý až mierny vietor severných a východných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod.

Za posledných 24 hodín napadlo od poprašku do niekoľkých centimetrov nového snehu. Za posledné dva dni napadlo do desať centimetrov nového suchého snehu. Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerná. Na chodníkoch sa môžu nachádzať malé náveje a na severných svahoch ľadové plochy. Prachový sneh môže samovoľne vypadávať zo strmých skalných stien.

Po snežení z predchádzajúcich dní vo Vysokých Tatrách nad 2 000 m n. m. naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je vo všetkých pohoriach na Slovensku dobre spevnená a stabilná.

Lavíny sa môžu uvoľniť len pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých trávnatých svahoch alebo v strmých skalných stenách. Ohrozené sú horolezecké výstupové cesty a lokality bezprostredne pod skalnými stenami. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrvá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #sneh #Lavína