Bezzubí prokurátori. Na obce sú krátki

Porušili zákon, trest im však nehrozí. Ide o obce, ktoré dovolili, aby sa podpisy pod petíciu k referendu o rodine zbierali na ich úradoch. Tým naštrbili neutralitu vlastnej pôdy. Protizákonné konanie skonštatovali prokurátori napríklad v okresoch Prešov a Svidník.

26.11.2014 12:00
debata (4)

Ich rozhodnutie má denník Pravda k dispozícii. K žalobám či iným postihom však nedôjde. Prokurátorom vraj na to chýbajú kompetencie.

Iniciatíva Inakosť v polovici augusta upozornila Generálnu prokuratúru na možnú protizákonnosť v kampani za referendum. Podpisy pod petíciu, ktorú rozbehla Aliancia za rodinu, sa totiž zbierali aj na šiestich obecných úradoch. Týkalo sa to napríklad obce Ruská Nová Ves v okrese Prešov, mesta Svidník či Lozorna v okrese Malacky. Zákon o spôsobe vykonania referenda zakazuje zverejňovať výzvy na podporu petície za vyhlásenie referenda v budove, kde sídlia samosprávy.

Postup obcí preverili prokurátori. V rozhodnutí Okresnej prokuratúry Svidník sa uvádza, že vyvesením a zverejnením výzvy primátorom mesta Svidník na podporu petície došlo k porušeniu zákona o spôsobe vykonania referenda. Zároveň však v závere píše, že proti obci zakročiť nemôže, pretože nemá na to kompetencie. Rozhodnutie v podobnom znení vydala aj Okresná prokuratúra v Prešove.

Prokurátor môže udeliť obci protest, upozornenie či v krajnom prípade návrh na začatie súdneho konania. V prípadoch zbierania podpisov sa nič z toho nestalo. Dôvodom je to, že primátor alebo starosta k výzve na podporu petície nevydali žiadne formálne rozhodnutie, ktorým by bol porušený nejaký záväzný predpis. Vtedy prokurátor protest udeliť nemôže.

Podľa ústavného právnika Eduarda Báránya prokurátor môže obviniť konkrétneho starostu len vtedy, ak sa preukáže, že išlo o trestný čin. „A nie každé porušenie práva je trestným činom. Vzniká však zaujímavá otázka, že keď je konštatované, že časť podpisov bola získavaná protiprávnym spôsobom, ako sa možno voči tomu brániť,“ uviedol. Podľa neho ten, kto sa cíti nekonaním prokuratúry dotknutý, môže požiadať o pomoc jedine advokáta. Ten zhodnotí, či sa dá v tejto veci obrátiť priamo na súd. Bárány si myslí, že schodnejšou cestou je súd ako rozširovanie oprávnení prokurátora.

Starosta Ruskej Novej Vsi Tibor Kollár reagoval, že informáciu o petícii zverejnil na oficiálnom webe obce bez toho, aby vedel, že porušuje zákon. V tom čase išlo podľa neho už o starú informáciu a nové podpisy nepribudli. „Boli sme však upozornení, takže nabudúce si budeme dávať pozor, keď budeme niečo zverejňovať, aby sme tým zákon neporušili,“ priznal. Kollár dodal, že napriek tomu, že prokurátor obci neudelil protest, v budúcnosti budú k podobným výzvam pristupovať opatrne.

Inak reagoval starosta obce Lozorno Ľubomír Hrúzek. K tomu, že výzvu zverejnili na webe, v obecnom rozhlase a 11 zamestnancov úradu petíciu podpísalo, sa hrdo hlási. „Urobil by som to znova. Samozrejme, nechcem porušovať zákon, starosta tu nie je od toho, aby ho porušoval, ale ak chceme zachovať túto spoločnosť a populáciu tohto štátu, urobil by som to bez problémov znova,“ povedal.

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť zhodnotil, že zákon, ktorý mal zaručiť neutrálnosť úradov, je v praxi nevynútiteľný. „Navrhované referendum sa pohybuje na hrane ústavnosti, prípadne zákonnosti a tento prípad dokazuje, že niekedy aj za ňou,“ ukončil Macko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátori #rodina #referendum #Inakosť