Čimo: Sú tu veci, ktoré nám rozhodne nepridali na cti

Výsledok volieb dal jednoznačný signál, že nezanedbateľnej skupine sudcov nie je jedno, ako je justícia vnímaná. Pomery hlasov, ktoré dostali jednotliví kandidáti, však hovoria, že sudcovský stav je aj naďalej určitým spôsobom polarizovaný, hovorí sudca Dušan Čimo.

27.11.2014 12:30
sudca, Dušan Čimo Foto: ,
Dušan Čimo
debata (10)

Prekvapila vás podpora a dôvera od toľkých kolegov?
Som potešený, že iniciatívy, ktoré reprezentujem, a to, o čo som sa snažil, našlo takú širokú podporu. Bol som pripravený na akýkoľvek možný výsledok. Do volieb sme išli s tým zámerom, aby sa ukázalo, ako si sudcovský stav s vnímaním reforiem v justícii stojí. A sudcovia nám dali istú odpoveď. Potešujúcu, musím povedať.

Aký odkaz vyslali sudcovia touto voľbou do vlastných radov a smerom k verejnosti?
Pre sudcov je to jednoznačný odkaz, že nezanedbateľnej skupine z nich nie je jedno, ako je justícia vnímaná a či sa dá s jej dôveryhodnosťou niečo urobiť. Na druhej strane pomery hlasov, ktoré dostali jednotliví kandidáti, hovoria zhruba to, čo sme predpokladali. Že ten stav je aj naďalej určitým spôsobom polarizovaný. Že medzi dva protipóly, ktoré sme my s pánom Harabinom reprezentovali, sa dostal ešte ďalší prvok. Ten predstavuje niečo ako alternatívu, ktorá bola predtým označovaná za tzv. mlčiacu väčšinu. Výsledok je potešujúci, pretože reformné krídlo, hoci len mierne, získava vrch. Pokus ponúknuť kolegom alternatívu v podobe nejakého upokojenia, ale v skutočnosti v podobe takých kandidátov, ktorí sa v justičnom spore nepostavili ani na jednu stranu, nezískal takú podporu, akú tvorcovia tohto projektu očakávali. Stav mlčania k problémom trval dosť dlho a verejnosť je z toho, že sa s tým nič nerobilo, dosť otrávená. Ja verím, že voľbu by mohli vnímať pozitívne, aj keď prišla možno v hodine dvanástej.

Čo by mala urobiť Súdna rada, aby sa zvýšila dôveryhodnosť justície?
Čaká nás mravčia práca. Treba skúsiť rozumne odkomunikovať, že nie všetky reformy, ktoré sa dejú alebo pripravujú, sú v skutočnosti reálnymi reformami. Niektoré len budia také zdanie. Bez toho, aby sme sa čestne obzreli, čo za sebou zanechávame, najmä v histórii Súdnej rady, sa dosť ťažko pohneme vpred. Čaká nás úloha nastoľovať veci, ktoré budú niektorí členovia rady vnímať konfrontačne. Treba ich však riešiť, aj keď už boli uzatvorené.

Sú veci, ktoré by mala rada riešiť prednostne?
Odčiniť bude treba blamáž na medzinárodnej scéne s voľbou už tretej národnej kandidátky na sudcu pre Európsky súd pre ľudské práva. Oprávnene sa očakáva, že na tieto pozície budú vyslaní odborníci, ktorí sú aj morálnymi autoritami. Potom je tu príprava Etického kódexu, vytvorenie jasných transparentných kritérií na výber sudcov, či funkčný postup na súdy vyššieho stupňa. Diskutovať bude treba aj o databáze sudcov pre výberové konania za Súdnu radu. Určite bude treba posudzovať aj legislatívne návrhy, ktoré nám budú predkladané, lebo Súdna rada má významnú kompetenciu sa k nim vyjadrovať. Sú tu však aj veci, ktoré nám rozhodne nepridali na cti a mali by sme s nimi niečo urobiť. Súdna rada by mala byť orgán, ktorý na vrcholnej úrovni reprezentuje súdny stav.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Dušan Čimo