Prezident Kiska prijal držiteľov ocenení Biela vrana

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok prijal držiteľov ocenenia Biela vrana, ktoré každoročne udeľujú organizácie Aliancia Fair-play a Via Iuris za odvážny občiansky čin.

27.11.2014 12:50
Biela vrana, Ľubica Lapinová, Zuzana Pechočiaková Foto: ,
Laureátky ocenenia Biela vrana, bývalá kontrolórka Národného lesníckeho centra Ľubica Lapinová (vľavo) a nitrianska detská lekárka Zuzana Pechočiaková.
debata (13)

„Sú to ľudia, ktorí dokázali prekonať strach, riskovali stratu svojho zamestnania, ale napriek tomu, že to riziko bolo, našli v sebe odvahu a poukázali na to, kde štát zlyháva,“ uviedla hlava štátu po stretnutí s ocenenými.

Kiska ako prezident pokladá za dôležité, aby ľudia na Slovensku nemali strach povedať, keď niečo nefunguje alebo zlyháva. „S úctou sa skláňam pred odvahou týchto ľudí a verím, že naša spoločnosť pôjde k lepšiemu a ľudia zasa začnú veriť vo fungovanie štátu,“ povedal.

„Myslím, že aj po tomto rozhovore s prezidentom sa vecí pohnú. Je to odkaz aj pre ďalších, ktorí majú podobné prípady, aby sa do tohto boja pustili,“ povedala laureátka ocenenia Ľubica Lapinová.

Riaditeľ organizácie Via Iuris Milan Šagát pripomenul, že predchádzajúci prezident Ivan Gašparovič Biele vrany neprijal. Ocenenie udeľujú od roku 2008.

Ocenili disidenta, lekárku a bývalú kontrolórku

Nositeľmi ocenenia sa tento rok stali vydavateľ samizdatov a disident Oleg Pastier, nitrianska detská lekárka Zuzana Pechočiaková i bývalá kontrolórka Národného lesníckeho centra Ľubica Lapinová.

Zuzana Pechočiaková upozornila vedenie nemocnice na bielenie zdravotnej karty svojho pacienta, za čo ju následne v práci šikanovali, preradili ju z oddelenia do príjmovej ambulancie, tiež nemohla vstúpiť do lekárskej izby. Vedenie nemocnice i ministerstvo zdravotníctva najskôr bielenie popierali, no po tlaku médií potvrdila ministerská kontrola porušenie zákona. Pechočiaková sa následne vrátila na svoje oddelenie.

Druhou laureátkou ocenenia je bývalá kontrolórka Národného lesníckeho centra Ľubica Lapinová. Odhalila závažné porušenie zákona vo verejnom obstarávaní za viac ako pol milióna eur. Počas kontroly sa riaditeľom stal šéf výberovej komisie kontrolovaného obstarávania. Po tom, ako odmietla jeho žiadosť o úpravu výsledkov kontroly, dostala výpoveď a dodnes je nezamestnaná.

Bielou vranou sa stal za dlhodobý prínos aj disident, vydavateľ samizdatov, básnik a rozhlasový publicista Oleg Pastier. Pred rokom 1989 bol jednou z kľúčových postáv kultúrneho občianskeho samizdatu, žil však pod neustálym dozorom ŠtB, ktorá ho často zadržiavala a vypočúvala. Samizdatom vydával knihy i časopisy, časopis Fragment-K vydáva dodnes.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Biela vrana #Andrej Kiska