Fico dúfa, že druhý sociálny balík bude v roku 2015

Premiér Robert Fico verí, že vláda v roku 2015 predstaví druhý sociálny balík, ktorý by mal pomôcť najmä sociálne slabším skupinám.

27.11.2014 17:02
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (114)

„Budeme naďalej pokračovať v tvrdých opatreniach, pokiaľ ide o daňové úniky a výber daní. Som presvedčený, že aj v roku 2015 si dokážeme vytvoriť balík, možno na úrovni 200 – 250 miliónov eur, ktorý opäť pretavíme do druhého pozitívneho sociálneho balíka. A verím, že opatrenia, ktoré sa dnes pripravujú, budú slovenskou verejnosťou privítané pozitívne,“ povedal Fico v parlamente na Hodine otázok. V budúcom roku uvažujú napríklad aj o tom, ako pomôcť ľuďom, ktorí chodia do práce. „Aby sme ešte viac znížili ich náklady spojené s cestovaním,“ vysvetlil premiér.

Fico vyzdvihol viaceré opatrenia prvého sociálneho balíka, ktorý predstavil v lete na sneme Smeru-SD. Zvýšenie minimálnej mzdy podľa neho pomôže zamestnancom aj rastu zamestnanosti. „Odmietam obvinenia, že nastavenie minimálnej mzdy nerešpektuje ekonomickú realitu,“ konštatoval. Rovnako ocenil zvýšenie vianočných dôchodkov.

„Máme ambíciu v rokoch 2015 a 2016 znížiť cenu plynu pre domácnosť o dvojciferné číslo. Je to cieľ, ktorý súvisí s tým, že sme kúpili matku SPP a dostali sme pod kontrolu cenotvorbu,“ zopakoval premiér, ktorý o dvojcifernom znížení cien plynu pre domácnosti hovorí niekoľko mesiacov. Fico odpovedal na otázku položenú jeho straníckym kolegom Viliamom Jasaňom: „Môžete nás informovať o plánovaných krokoch, ktoré budú viesť – smerovať k zvýšeniu životnej úrovne nízkopríjmových občanov?“.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #daňové úniky #sociálny balík