Glváč: Cena pušiek nie sú ani štyri percentá z hodnoty, o ktorej hovorí opozícia

Minister Martin Glváč reagoval na obvinenia opozičných poslancov, ktorí žiadajú o mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru, na ňom chcú od Glváča informácie o zmluve s Českou zbrojovkou Uherský Brod. Podľa premiéra sa nákup uskutočnil v utajenom režime, čo dovoľuje legislatíva.

28.11.2014 11:33 , aktualizované: 18:31
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (250)

Minister označil obvinenia opozičných poslancov za klamstvá. Uviedol, že celková cena za nákup nepresiahol ani štyri percentá z tejto hodnoty, o ktorej hovorili poslanci. Podľa Igora Matoviča stál nákup 87-miliónov eur. Šéf OĽaNO predpokladal, že kontrakt bude rozšírený na výzbroj všetkých 14-tisíc slovenských vojakov i 23-tisíc policajtov.

Nákupom nových útočných pušiek ministerstvo podľa Glváča plní záväzky voči NATO a EÚ. Zároveň poprel, že by ministerstvo nakupovalo aj pištole a tiež to, že by bol nákup pušiek spojený s prezbrojovaním armády.

Rezort obrany nakupuje útočné pušky pre nový prápor ISTAR, ktorý má byť súčasťou medzinárodnej jednotky Battle Group. „Trojpercentné strany sa v snahe zvyšovať si preferencie neštítia ničoho,“ povedal s tým, že mnohí z kritikov nákupu nerozoznajú pištoľ od samopalu a ten od útočnej pušky. Kúpa českých pušiek podľa neho vyplýva zo spoločnej deklarácie českej a slovenskej vlády.

Podnik v Novákoch, ktorý české zbrane vyrába, sa navyše podľa Glváča zaviazal vytvoriť v regióne 200 pracovných miest, preto zbrane neobstarávali cez súťaž. Taktiež argumentoval potrebou čo najviac unifikovať našu výzbroj s ostatnými štátmi NATO.

„Zbrane sú odskúšané, prešli vojskovými skúškami,“ povedal Glváč s tým, že pušky spĺňajú požiadavky ozbrojených síl. Nákup pušiek navyše podľa Glváča schválila bezpečnostná rada aj vláda SR. Cenu jednej útočnej pušky minister vyčíslil na 2 324 eur. Dodal, že za rovnakú cenu zbrane obstarali aj české ozbrojené sily.

Matovič: Podľa zmluvy sme kúpili iné zbrane ako Česi

Predseda OĽaNO Igor Matovič upozornil, že zmluva s českou zbrojovkou bola podpísaná ministerstvom obrany 19. septembra a zbrojovkou 23. septembra, pričom minister hovoril len o príprave podpisu zmluvy na nákup zbraní. Matovič pripomenul, že všetko sa začalo tým, že české a slovenské ministerstvá obrany podpísali memorandum, podľa ktorého sa bude zjednocovať výzbroj armád Slovenska a Česka.

„Úmysel asi nebol myslený dobre a s čistým svedomím. Ak sa popíše takáto zmluva o jednotnej výzbroji, nemusíte ísť cez verejnú súťaž, cez verejné obstarávanie. Keď sa už raz obíde obstarávanie, mali by sme mať rovnaké zbrane. Ale na základe zmluvy naše ministerstvo obrany nenakúpilo zbrane ako má ČR, ale celkom iné,“ vyhlásil Matovič s tým, že naše ministerstvo nakúpilo zbrane, ktoré česká armáda nechce, pretože ich často reklamovala.

Ako povedal predseda parlamentného poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka, Glváč by mal na výbore vysvetliť utajenú zmluvu. „Veríme, že sa môže zabrániť tomu, aby veci boli netransparentné, alebo aby sa niekto obohatil na verejných zdrojoch. Kontrolné výbory musia byť funkčné a poslanci musia mať možnosť skontrolovať aj niektoré veci, ktoré musia byť pred verejnosťou utajené,“ uviedol Vašečka. Nákup kritizoval aj podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý sa tiež pripojil k zvolaniu výboru.

Kúpili sme vykopávky, tvrdí opozícia

Matovič tiež upozornil, že dohodnutá suma sa rovná cene, keď sa nakupuje jeden kus zbrane. „Pri 688 kusoch mali byť ceny polovičné,“ uviedol s tým, že nakupujeme vykopávky, ktoré nie sú kompatibilné ani s českou armádou, ale ani s ostatnými armádami členských krajín NATO.

Ministerstvo obrany bez súťaže podpísalo zmluvu s Českou zbrojovkou Uherský Brod, informoval denník Sme. Podľa dokumentu, ktorý denník získal, má ministerstvo obstarať 688 kusov útočných pušiek Bren a rovnaký počet pištolí CZ 75. Cena kontraktu má byť 3,25 milióna eur.

„Predmetom zmluvy je dodávka ľahkých pechotných zbraní s príslušenstvom a dokumentáciou,“ uvádza dokument, ktorý podľa dátumu malo ministerstvo podpísať už 19. septembra – teda pred dvoma mesiacmi.

Premiér: Nákup pušiek schválila vláda a bezpečnostná rada

Nákup pušiek z Českej republiky podľa premiéra Roberta Fica schválila vláda i bezpečnostná rada štátu v utajenom režime. „Umožňuje to slovenská legislatíva, pretože ide o produkt zbrojárskeho charakteru,“ povedal.

Podľa Fica treba verejnosti povedať, že český partner na Slovensku vytvára stovky pracovných miest a do budúcna má záujem spolupracovať s podnikmi v SR ďalej. „Nevidíme tu vôbec žiadny problém, pretože sa postupovalo striktne v súlade so zákonom,“ povedal Fico s tým, že nevidí žiadny dôvod na spochybňovanie obchodu a kritiku ministra Glváča.

250 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #armáda #Martin Glváč #pušky #verejná súťaž