SDKÚ sa rýchlym tempom stenčuje

Už len prsty jednej ruky stačia predsedovi Pavlovi Frešovi, aby spočítal, kto s ním ešte v parlamente zostal vo farbách SDKÚ.

30.11.2014 15:00
debata (12)

Odchod najnovšie ohlásil bývalý podpredseda strany a krajský šéf v Košiciach poslanec Viliam Novotný. "Stratil som poslednú nádej na reštart SDKÚ. Pavol Frešo stranu, ktorá vytiahla Slovensko z krízy mečiarizmu a dostala ho do EÚ, definitívne pochoval. Nemôžem zostať v strane, ktorá rezignovala na svoj reformný charakter. Nemá žiadnu víziu Slovenska, neponúka žiadny program,“ povedal Novotný. Z SDKÚ vystúpi v priebehu decembra a vzdá sa aj pozície šéfa parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorá po voľbách pripadla SDKÚ.

Predsedovi Frešovi tak už robia spoločnosť len poslanci Ľudovít Kaník, Jozef Mikuš a Eugen Jurzyca. Ako prví stranu vlani opustili Lucia Žitňanská, Magda Vášáryová a Miroslav Beblavý. Tento rok po eurovoľbách odišli Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom a pred pár dňami Martin Fedor.

Strane v parlamente už zanikol poslanecký klub, pretože nespĺňa podmienku, aby mal najmenej osem členov. "Všetci odídu a zostane tam len Frešo s Kaníkom,“ povedal Pravde jeden z politikov SDKÚ, ktorý však nechcel byť menovaný.

Dôvody odchodu Novotného spočívajú podľa Kaníka v niečom inom. „Pravdepodobne sa vidí v novej politickej strane s Evou Babitzovou. Kto chce odísť, nech odíde, ale nerobme si navzájom zle,“ poznamenal Kaník. Bývalá šéfka Rádia Expres Babitzová prišla do SDKÚ pred dvoma mesiacmi, dnes už v nej nie je a avizuje vznik nového politického subjektu.

Piati krajskí predsedovia sa snažili stranu zachrániť a pripravili štvorbodový plán obnovy, ktorý obsahoval zvolanie ústrednej rady, zmenu stanov, poverenie niekoho pozíciou generálneho sekretára a vypísanie primáriek na lídra, ktorý by stranu viedol do volieb. Prezídium tento plán neschválilo, ale prijalo podobný, ktorý počíta aj s tým, aby ústredná rada menovala na uprázdnené miesta podpredsedov nových ľudí až do konania riadneho kongresu.

SDKÚ je paralyzovaná od septembrového kongresu, na ktorom tri štvrtiny prítomných delegátov vyslovili predsedovi Frešovi nedôveru. On však odmietol odstúpiť a odvolal sa na stanovy, podľa ktorých boli potrebné tri pätiny všetkých nominovaných delegátov kongresu. Od kongresu SDKÚ nemá ani podpredsedov, ktorí sa funkcií vzdali.

V prieskumoch verejnej mienky je strana pod piatimi percentami a nemá tak zaručený vstup do parlamentu. Sociológ Pavel Haulík povedal, že odchody poslancov voličov zneistia. "Už pri dnešných preferenciách SDKÚ je akýkoľvek pohyb smerom dolu takmer smrteľný. Chvíľu sa dá spoliehať na voličov, ale strana musí vydávať signály o svojej existencii, cieľoch a ľuďoch, ale neviem, kto to tam bude robiť. Nedávam jej veľkú šancu,“ poznamenal sociológ. Podľa neho dnes sa výraznejšie v SDKÚ angažovať znamená spáchať politickú samovraždu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo #Viliam Novotný