Štrasburgu zatiaľ troch kandidátov na sudcov nepošleme

Prestížna funkcia v Štrasburgu, ktorá si vyžaduje odborníka a ovládanie angličtiny a francúzštiny, je stále voľná. Slovensko ani po roku nevie, koho pošle pracovať na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

01.12.2014 15:26 , aktualizované: 02.12.2014 09:09
debata (2)

V pondelok mala Súdna rada zvoliť troch najlepších kandidátov na sudcu, tajnou voľbou však prešli len dvaja. Nová voľba bude v polovici januára. Navrhnúť troch ľudí, z ktorých si potom v Štrasburgu vyberú jedného, sa nedarí už od januára minulého roka.

Súdna rada v pondelok ako kandidátov schválila sudcu Krajského súdu v Košiciach Ladislava Duditša a bývalú právničku ESĽP Zuzanu Dlugošovú. Tí sa najprv prezentovali pred členmi rady a potom prebehla tajná voľba. Za Duditša v prvom kole hlasovalo 11 členov rady, za Dlugošovú 10. Okrem nich sa o tento post uchádzali bývalý ústavný právnik Peter Kresák, sudkyňa Najvyššieho súdu Alena Poláčková, sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici Juraj Babjak a sudca Najvyššieho súdu Peter Paluda. Ani jeden z nich nedostal nadpolovičnú podporu rady, ktorá má 18 členov.

„Bude potrebné vyhlásiť novú voľbu, v ktorej sa doplní tretí kandidát na sudcu. Musíme dodržať zákonné lehoty, ktoré sú v tomto prípade minimálne 45 dní,“ povedala predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Celý proces sa začne nanovo a do novej voľby sa musia prihlásiť aspoň dvaja záujemcovia. O tom, prečo sa nepodarilo zvoliť tretieho kandidáta, nechcela špekulovať. „Možno aj preto, že boli kvalitní a hlasy sa medzi nich rozdelili,“ dodala stručne.

O dosadenie sudcu do ESĽP sa pritom Slovensko snaží od vlaňajška. Už v januári minulého roka Súdna rada zvolila troch kandidátov, ktorých mená poslala do Štrasburgu. Z nich si malo Parlamentné zhromaždenie Rady Európy vybrať najlepšieho. Našich kandidátov však označilo ako nedostatočne kvalifikovaných a požiadalo o nový zoznam.

V novembri minulého roka sa preto uskutočnila ďalšia voľba, ale s rovnakým výsledkom. Vláda kandidátov odobrila, príslušný európsky orgán však nie. Preto nasledovala tretia voľba, ktorá bola včera. Z nej mali vzísť tri mená, ktoré sme mali zaslať do 5. januára. Ako povedala Bajánková, dnes je jasné, že tento termín nestihneme.

„Pevne verím, že táto kandidátka bude úspešná a Slovensko bude mať svojho sudcu v Štrasburgu. Prví dvaja kandidáti, ktorí vzišli z tejto voľby, majú skúsenosti s európskou judikatúrou, prostredím súdov a tiež jazykmi,“ uviedla Bajánková na margo toho, že niektorí kandidáti v predošlých kolách pohoreli práve na ovládaní anglického a francúzskeho jazyka a tiež na nedostatočnom ovládaní judikatúry.

Ladislav Duditš, ktorý v poslednej voľbe získal najviac hlasov, verí, že najnovšia kandidátka prejde. „Všetci kandidáti boli na takej úrovni, aby s tým nebol problém. K predošlým voľbám sa vyjadriť neviem, nezúčastnil som sa ich,“ povedal pre Pravdu. On sám vykonáva funkciu sudcu už 21 rokov a podľa jeho slov by svoje schopnosti vedel využiť aj na najvyššej medzinárodnej úrovni. Ešte predtým však bude musieť prejsť vypočutím, ktoré sa uskutoční priamo v Štrasburgu. „Nemám strach. Som naučený vystupovať na verejnosti, pred publikom. Ale určite to bude iné, už len v tom, že budeme hovoriť anglicky a francúzsky,“ doplnil.

Zuzana Dlugošová, ktorá je po včerajšku takisto kandidátkou na sudkyňu, si netrúfa odhadnúť výsledok. „Môžem však povedať, že proces výberu bol veľmi kultivovaný. Všetci kandidáti boli kvalifikovaní na túto funkciu a aj podľa položených otázok bolo vidieť, že Súdna rada má naozaj vôľu vybrať tých najlepších,“ uviedla Dlugošová. Ako vymenovala, kandidát na sudcu ESĽP musí byť dostatočne kvalifikovaný na zastávanie najvyšších súdnych funkcií, mať päťročnú prax, advokátsku, justičnú alebo notársku skúšku a sú naňho kladené aj ďalšie kritériá.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu pôsobí na medzinárodnej úrovni. Skúma sťažnosti osôb a organizácií, ktoré sa naň obracajú kvôli porušeniu ich ľudských práv. Sťažnosť na tento súd možno podať len vtedy, keď zlyhali všetky prostriedky na domáhanie sa práv vnútri štátu. Na Slovensku je posledným článkom Ústavný súd.

Každá členská krajina má v ESĽP jedného sudcu. Najprv však musí navrhnúť troch kandidátov, z ktorých si jedného vyberá Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. V súčasnosti je na súde 47 sudcov. Sú volení na deväť rokov a funkciu môžu vykonávať len jedno volebné obdobie. Končia v nej aj v prípade, že dovŕšia 70 rokov. Sudca za Slovensko Ján Šikuta mal vo v funkcii skončiť 31. októbra 2013. Zatiaľ nadsluhuje, čaká na svojho nástupcu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky súd pre ľudské práva #Súdna rada