Súdni úradníci sa obávajú o decembrové platy

Takmer päťtisíc administratívnych pracovníkov súdov môže zostať bez decembrovej výplaty. Rezort spravodlivosti na ich mzdy nemá v rozpočte dostatok peňazí. Chýba mu 3,2 milióna eur. Úradníci sa búria a ak sa vedenie ministerstva nedohodne s rezortom financií na navýšení rozpočtu, plánujú vyjsť do ulíc. Tento problém sa totiž opakuje každý rok.

02.12.2014 12:30
vláda, Tomáš Borec, ministerstvo spravodlivosti, Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomáš Borec.
debata (3)

„Už v januári nám bolo jasné, že rozpočet ministerstva spravodlivosti na rok 2014 nedokáže pokryť celoročnú mzdu zamestnancov. Na navýšenie sme upozorňovali prvýkrát v januári a opakovane sme sa o situáciu začali zaujímať pred dvomi mesiacmi,“ hovorí Marta Božková, predsedníčka Odborového zväzu justície SR, a tvrdí, že ministerstvo spravodlivosti začalo žiadať o navýšenie rozpočtu len po ich upozornení. Nedostatok financií majú pocítiť administratívni zamestnanci, bez ktorých by podľa Božkovej súdy skolabovali. Medzi nimi sú napríklad tajomníci, rozpočtári či hospodári. Deficit sa netýka platov sudcov. Tie sú podľa ministerstva spravodlivosti pokryté v plnej výške.

Rezort spravodlivosti požiadal ministerstvo financií o chýbajúce peniaze naposledy v októbri. „Zatiaľ stanovisko nemáme, komunikácia stále prebieha,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. O navýšení rozpočtu mali dotknuté ministerstvá rozhodnúť už minulý týždeň, rokovania však pokračovali aj včera, ich závery neboli známe. „Je snahou nájsť riešenie, ktoré zohľadní nevyhnutné požiadavky ministerstva spravodlivosti. Preto by bolo nateraz predčasné sa k tejto téme vyjadrovať,“ reagoval tlačový odbor rezortu financií. Na decembrové výplaty súdnych úradníkov je potrebných milión eur a 2,2 milióna na odvody.

O svoj plat sa obáva až 4¤833 zamestnancov súdov. Pričom hrubý priemerný plat pracovníka so stredoškolským vzdelaním sa podľa Božkovej pohybuje od 420 do 520 eur na mesiac. Vysokoškolsky vzdelaný zamestnanec zarobí za rovnaké obdobie v priemere 640 eur.

S rovnakým nedostatkom peňazí v rozpočte počíta rezort spravodlivosti už aj na budúci rok. „V prípade, ak bude rozpočet Ministerstva spravodlivosti SR schválený na rok 2015 bez zmien, tak deficit ostane v uvedenej výške,“ dopĺňa Donevová. Situácia sa však ešte môže zhoršiť. Ak rezort financií v týchto dňoch neposkytne ministerstvu spravodlivosti chýbajúce peniaze, decembrové platy zamestnancov budú musieť pokryť z prostriedkov na budúci rok. Čo znamená, že budúcoročný deficit sa môže vyšplhať na dvojnásobok súčasného.

Na otázku, prečo ministerstvo spravodlivosti s týmto problémom bojuje každý rok, Donevová nevedela jednoznačne odpovedať. Podľa nej podobné ťažkosti mal aj rezort zdravotníctva, no nie v takom rozsahu ako ich ministerstvo.

Keď sa administratívni pracovníci súdov ocitli v roku 2012 v rovnako kritickej situácii, upozorňovali na ňu protestným zhromaždením v uliciach Bratislavy. Podobný krok plánujú uskutočniť aj teraz. „Ak nedostanem jasnú odpoveď, či dostanú zamestnanci platy, tak zajtra (dnes, poz. red.) vyzvem všetkých pracovníkov na protest,“ dodáva Božková. Protest by sa mohol konať začiatkom budúceho týždňa pred budovou ministerstva financií.

Odborový zväz justície SR zvolal protestné zhromaždenie administratívnych pracovníkov slovenskej justície. Protest sa bude konať ôsmeho decembra pred budovou ministerstva financií.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #súdy #úradníci #výplata