Procházka poskytne prokuratúre v kauze nahrávky plnú súčinnosť

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka avizuje spoluprácu s Generálnou prokuratúrou (GP) SR v kauze nahrávky z dielne Igora Matoviča.

02.12.2014 16:24 , aktualizované: 17:43
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (97)

„Rešpektujem pôsobnosť GP a pri objasňovaní tejto veci jej poskytnem plnú súčinnosť,“ uviedol v reakcii na medializované informácie z GP SR Procházka.

Portál Aktuálne.sk informoval, že GP SR obvinila šéfa strany Sieť. Pre Aktuálne.sk to potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

„Prokurátor Generálnej prokuratúry po preskúmaní rozhodnutia vyšetrovateľa, ktorým odmietol vec podozrenia zo zločinu skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy a vyšetrovacieho spisu, uznesením zo dňa 10. 11. 2014 predmetné rozhodnutie vyšetrovateľa zrušil, pretože bolo vydané v rozpore so zákonom,“ zdôraznila pre server Predajňová.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Špióni a gazdovia.

"Zároveň prokurátor tým istým rozhodnutím začal trestné stíhanie v trestnej veci a súčasne vzniesol obvinenie voči doc. JUDr. Radoslavovi P. PhD. pre zločin skrátenie dane a poistného v štádiu prípravy. Proti uzneseniu o vznesení obvinenia bola podaná sťažnosť, na základe ktorej rozhodne nadriadený prokurátor o dôvodnosti vznesenia obvinenia,“ dodala.

Kauza okolo Procházkovej prezidentskej kampane vypukla v júni, keď šéf OĽaNO Igor Matovič prišiel s informáciou, že predseda Siete si chcel u neho vybaviť inzerciu bez dokladov. Najprv Procházku vyzval na test na detektore lži, neskôr vyrukoval s nahrávkou predmetného rozhovoru.

Oboch politikov ešte pred začatím trestného konania vypočuli na Generálnej prokuratúre. Tá potom prípad posunula na políciu. Procházka pred časom aktívny postup prokuratúry privítal. „Má plnú dôveru, že príslušné orgány vec vyšetria,“ reagoval nedávno hovorca Siete Ján Orlovský.

Pokiaľ ide o samotnú nahrávku, predseda Siete priznal, že hlas je jeho. Tvrdí však, že je prestrihaná tak, aby mu uškodila.

Teraz sa na túto tému pre server vyjadrovať nechcel. „Vzhľadom na to, že oznámenie sa týka udalosti, ktorá nesúvisí so súčasnými aktivitami pána Procházku, nebude kroky orgánov činných v príslušnom konaní komentovať,“ reagoval Orlovský.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Radoslav Procházka #Igor Matovič