Zmluva na nákup cétečka ešte nie je zrušená

Kauza cétečka v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch sa dopredu nepohla. Zmluva na nákup prístroja stále platí, hoci riaditeľka zhruba pred tromi týždňami poslala dodávateľovi návrh na jej zrušenie.

03.12.2014 12:00
nemocnica, Piešťany Foto: ,
Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch.
debata (16)

Kontrola ministerstva zdravotníctva síce potvrdila pochybenie pri súťaži na zákazku, podrobnosti novozvolený minister Viliam Čislák viac nechce zverejniť. Postúpil ich Úradu pre verejné obstarávanie. Ten si robí vlastné šetrenie.

„Od vypuknutia kauzy sa toho v nemocnici veľa nezmenilo,“ hovorí člen správnej rady nemocnice Alan Suchánek, ktorý ako prvý poukázal na vysúťaženú zákazku. „Ministerstvo zatiaľ vymenovalo a dosadilo štyroch členov správnej rady, hoci by tam malo mať len troch. Urobili kontrolu a výsledky zatiaľ nevieme,“ dodal Suchánek.

Riaditeľka Mária Domčeková je stále na svojom poste. Odvolať by ju mohla správna rada nemocnice, v nej má ministerstvo väčšinu. Zo šiestich členov rady zastupujú štát štyria. Suchánek preto tento návrh na odvolanie Domčekovej vidí ako nepriechodný. „Naďalej podniká nesystémové kroky, ktoré nemocnici neprospievajú,“ hovorí o riaditeľke lekár. Podľa neho budúci týždeň plánujú zvolať mimoriadne zasadnutie rady, kde predstavia ďalšie kroky. „Nechcem teraz prezradiť viac,“ dodal Suchánek.

CT prístroj za 1,6 mil. eur stal ministerské kreslo Zuzanu Zvolenskú, šéfa parlamentu Pavla Pašku aj predsedníčku správnej rady nemocnice a podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú. Vynorili sa totiž pochybnosti, či nie je predražený, keďže česká nemocnica v Havlíčkovom Brode kúpila taký istý typ asi za 540-tisíc eur.

Prístroj mala piešťanskej nemocnici dodať firma Medical Group SK, predseda jej predstavenstva Juraj Koval potvrdil, že zmluva ešte nie je zrušená. „Rokujeme o zrušení zmluvy, ak to nebude pre našu firmu znamenať výraznú finančnú stratu, nebudeme si uplatňovať finančnú náhradu,“ povedal Koval a dodal, že zatiaľ to vyzerá tak, že od zmluvy odstúpia.

Hoci je spoločnosť presvedčená, že uvedený nákup bol uskutočnený v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, Medical Group považuje za chybu, že sa spoločnosť v poslednom období zúčastňovala na súťažiach na dodávky zdravotníckej techniky. Jej hlavnou oblasťou sú totiž lieky. Aj preto Koval odvolal generálnu riaditeľku spoločnosti a jedného člena predstavenstva.

Lekárski odborári v utorok žiadali ministra Čisláka, aby odvolal vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka, Tvrdia, že svojím prístupom bránil odhaleniu viacerých káuz. „Žiadame jeho prepustenie z ministerstva a zosobnenie škody, ktorá aj jeho zlyhaním vznikla v piešťanskej nemocnici,“ povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Zástupcovia zamestnancov piešťanskej nemocnice Senčáka písomne informovali aj o súťaži na CT ešte v roku 2012. Tvrdia, že nepodnikol žiadne kroky.

„Nemám vedomosť o tom, že by som svojím konaním, nekonaním alebo akýmkoľvek iným svojím prístupom bránil riešeniu úloh rezortu zdravotníctva, ktoré vyplývajú z môjho služobného postavenia alebo s ktorými som bol oboznámený,“ reagoval Martin Senčák, vedúci služobného úradu ministerstva zdravotníctva. Minister Čislák ho vo funkcii ponechá.

Úrad pre verejné obstarávanie podľa hovorcu Jána Mažgúta ešte vykonáva šetrenie. Nevedel povedať, kedy budú známe jeho výsledky. Úrad môže posúdiť správnosť postupu pri verejnej súťaži. Či bol prístroj predražený alebo nie, to úrad preverovať nebude. Prípadom sa zaoberá aj Generálna prokuratúra a Najvyšší kontrolný úrad. V nemocnici v stredu vykonajú prieskum aj poslanci parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #ministerstvo zdravotníctva #nemocnice #Medical Group SK