Kandidáta na sudcu ESĽP zvolia 26. januára

Tretieho kandidáta na sudcu ESĽP bude Súdna rada SR voliť 26. januára. Predsedníčka rady Jana Bajánková vyhlásila nový termín volieb po tom, čo v pondelok rada zvolila iba dvoch kandidátov.

03.12.2014 18:10
Jana Bajánková Foto: ,
Jana Bajánková.
debata

Potrebnú podporu získali košický krajský sudca Ladislav Duditš a Zuzana Dlugošová, ktorá na súde pôsobila v rokoch 2009 až 2013 ako právnička.

V pondelok sa tretieho kandidáta nepodarilo zvoliť ani v opakovanej voľbe. V nej sa stretli odborník na ústavné právo Peter Kresák a sudkyňa Najvyššieho súdu SR Alena Poláčková.

Nových kandidátov treba predložiť do 2. januára, Slovensko teda nepošle nový zoznam kandidátov na sudcu ESĽP do Štrasburgu do 5. januára, tak ako nás o to požiadali. Ide už o tretí výber. Dva zoznamy kandidátov, nám odmietli. Trojicu vybranú súdnou radou ešte musí odobriť vláda a až následne predložíme zoznam Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy.

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková verí, že po dovolení tretieho kandidáta bude Slovensko so svojím zoznamom v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy úspešné a SR bude mať svojho sudcu v Štrasburgu.

Prví dvaja kandidáti, ktorí vzišli z voľby, majú skúsenosti s európskou judikatúrou, majú dostatočné znalosti aj jazykové predpoklady, dodala v pondelok. Neúspech opakovanej voľby svedčí podľa Bajánkovej o tom, že obaja boli veľmi kvalitní a vyrovnaní a hlasy členov súdnej rady sa rozdelili medzi nich.

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi, uvádza sa na stránke ministerstva zahraničných vecí.

Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Európsky súd pre ľudské práva #Súdna rada #Jana Bajánková