Poslanci schválili novelu o peňažných príspevkoch

Parlament schválil novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia od poslankýň za stranu Smer na čele s Vierou Tomanovou.

04.12.2014 18:40
debata

Novela zákona precizuje poskytovanie peňažného príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov do zariadení krízovej intervencie. Osobám, ktoré sú ubytované na určitý čas v zariadeniach krízovej intervencie, sa má poskytovať peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov rovnako ako je to u osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sa zdržiavajú vo svojom prirodzenom domácom prostredí.

Parlament odobril novelu zákona o sociálnych službách

Poslanci odobrili novelu zákona o sociálnych službách, ktorú do parlamentu predložili poslankyne za Smer.

Novelou zákona chcú zabezpečiť možnosť poskytovateľa v domove sociálnych služieb s celoročnou pobytovou službou prispôsobiť prevádzkovanie zariadenia reálnemu dopytu po sociálnej službe.

Regulácia počtu miest sa totiž nemá vzťahovať na domov sociálnych služieb s celoročnou pobytovou sociálnou službou, v ktorom sa poskytovala táto sociálna služba ku koncu minulého roka, ak poskytovateľ transformuje časť miest na zariadenie pre seniorov, resp. špecializované zariadenie.

Novela zákona by mala od začiatku februára budúceho roka vytvoriť možnosť opätovného zvýšenia, resp. zníženia počtu miest v domove sociálnych služieb s celoročnou pobytovou formou, ak sa uskutočnila transformácia počtu miest v domove sociálnych služieb s celoročnou pobytovou formou na sociálnu službu v zariadení pre seniorov alebo v špecializovanom zariadení.

„Odstraňuje sa právna prekážka nezapísania takéhoto poskytovateľa sociálnej služby do registra poskytovateľov pre nedodržanie zákonom stanovenej kapacity a nemožnosti začať poskytovať sociálnu službu v domove sociálnych služieb s celoročnou pobytovou službou,“ uvádzajú predkladateľky novely zákona.

Zákon o dvojakom občianstve nezrušili

Zákon o dvojakom občianstve poslanci nezrušili. Slovenskí občania teda tak ako doteraz prídu o občianstvo SR, ak prijmú občianstvo iného štátu.

Poslanci Smeru vo štvrtok odmietli novelu zákona o štátnom občianstve SR, ktorú predložili zákonodarcovia Mosta-Híd. Návrhom reagovali na súčasný stav, keď občania SR prichádzajú o štátne občianstvo proti svojej vôli.

Novela podľa Gábora Gála (Most-Híd) mala odstrániť nezmyselný stav, keď občan Slovenska nemôže nadobudnúť občianstvo iného štátu bez toho, aby nestratil slovenské občianstvo. „Touto novelou chceme návrat k právnej úprave, ktorá tu platila pred májom 2010,“ vysvetlil.

Ústavný súd v septembri zamietol podanie o slovenskom zákone o štátnom občianstve. Plénum podanie zamietlo z procesných dôvodov, lebo ani za návrh poslancov, ani za návrh sudcu spravodajcu nehlasovala potrebná nadpolovičná väčšina, teda sedem z jedenástich prítomných sudcov.

Minister vnútra Robert Kaliňák v septembri avizoval, že má pripravenú novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá ma zmierniť dnes platnú legislatívu, stále však čaká na signál ministerstva zahraničných vecí. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vtedy povedal, že rozhodne v októbri.

Zákon o dvojakom občianstve presadil v roku 2010 vládny Smer ako reakciu na maďarský zákon, ktorý umožňoval získať maďarské občianstvo aj Maďarom, ktorí nemajú trvalé bydlisko na území Maďarska. Na základe tohto zákona slovenskí občania, ktorí prijmú občianstvo aj inej krajiny, prídu o slovenský pas. Za štyri roky o občianstvo SR prišlo takmer 900 ľudí.

Na sporné ustanovenie najväčšmi doplácajú občania Česka. Nasledovali tí, ktorí prijali nemecké, rakúske a maďarské občianstvo. Ministerstvo vnútra pracuje na novej verzii novely zákona o štátnom občianstve, ktorá má byť miernejšia ako doterajšia a má sa viazať k miestu trvalého pobytu.

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #parlament #sociálne služby #dvojité občianstvo