Čižnár: Zatiaľ mám zdravý rozum

Rozhodnutie Ústavného súdu, ktoré hovorí o tom, že bývalý prezident mal vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, sa dotklo aj súčasného šéfa prokuratúry Jaromíra Čižnára. Opozícia ho totiž vyzvala, aby uvoľnil Čentéšovi miesto.

05.12.2014 20:00 , aktualizované: 06.12.2014 15:00
prokurátor, Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (262)

„Ja som nikoho práva neporušil. Týka sa to morálno-etickej roviny, ktorej rozmer má táto kauza taktiež. Kladú mi za vinu, že by som mal mať morálku a odstúpiť. Ja mám morálku a svedomie čisté. Myslím si, že teraz je na rade docent Čentéš, aby objasnil, čo prebiehalo ešte pred mojím súhlasom s kandidatúrou,“ povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu.

Cítite sa po verdikte Ústavného súdu ako legálne zvolený generálny prokurátor?
Nielenže sa cítim ako legálne zvolený generálny prokurátor. V piatok to potvrdil Ústavný súd. Ten jasne konštatoval, že moja voľba bola legitímna a v tejto funkcii som legitímne. Táto vec má dve roviny – právnu, ktorá bola v piatok vyriešená, a potom morálno-etickú. Ja som práva pána Čentéša neporušil, ako sa snažia poukazovať niektorí politici. Morálne som nezlyhal a mám svedomie čisté. O tomto vie najlepšie pán Čentéš. Preto nie je dôvod na moje odstúpenie. Opakujem, vie to aj pán Čentéš. Myslím, že je na ňom, aby konečne objasnil túto otázku. V piatok ma kontaktoval. Bude mať nejaké verejné vystúpenia v médiách. Tak nechávam na ňom, nech objasní aj okolnosti predchádzajúce mojej kandidatúre.

Čo má Čentéš vysvetliť? V lete ste naznačili, že príde čas, keď poviete veci, ktoré ste pôvodne nechceli prezradiť. Mysleli ste tým veci spojené s kauzou nevymenovaného Čentéša?
Presne to. Seriózne mu dávam šancu, aby to objasnil. Aby som nemusel porušiť to, čo som sľúbil, že to nebudem rozprávať verejne.

Keď to neobjasní, čo urobíte?
Tak to v krátkom čase objasním ja. Absolútne pravdivo.

Môžete spresniť, čoho sa týka to doteraz nevyrieknuté?
Týka sa to morálno-etickej roviny, ktorej rozmer má táto kauza taktiež a kde mi kladú za vinu, že by som mal mať morálku a odstúpiť. Ja mám morálku a svedomie čisté. Medzi mnou a pánom Čentéšom bola dohoda, že to zostane medzi nami. Teraz nech to vysvetlí on.

Stále tu hovoríme tajuplne. Kedy vznikla medzi vami a Čentéšom dohoda?
Opakujem, ešte pred mojím súhlasom s kandidatúrou.

Čiže ešte predtým, než ste dali súhlas na kandidatúru, ste sa s ním stretli?
Nekomentujem.

Jozef Čentéš vám v piatok volal. Čo vám povedal?
Chcel ma informovať o tom, ako dopadol Ústavný súd. O tom vie celá republika. Ja som mu naznačil, že by bolo dobré, keby už povedal aj to, čo predchádzalo môjmu súhlasu s kandidatúrou.

Sľúbil to?
Nepovedal nič. Len sľúbil, že sa vyjadrí. Zanalyzujem jeho vyjadrenia, zhodnotím, či mi to postačuje na to, aby na mňa prestala byť liata špina. Ak to objasní, aby to bolo zrejmé celému národu, tak budem spokojný. Nebudem mať potrebu sa k tomu už vyjadrovať. Tým pádom bude pre mňa celá kauza uzavretá.

So svojou kandidatúrou ste súhlasili až po dlhom váhaní. Doteraz nevieme, prečo to trvalo tak dlho.
Aj toto by mal ozrejmiť pán Čentéš. Len dodávam, že ja by som sa na voľbe, na ktorej sa zúčastnil pán Čentéš, nezúčastnil. Aj vtedajšia koalícia túto voľbu nazvala hanbou. Samotná premiérka Iveta Radičová dokonca hovorila v tejto súvislosti o fraške. Moja voľba prebehla legálne, v súlade so všetkými právnymi predpismi, čo nakoniec potvrdil aj Ústavný súd. Keď niekomu začalo prekážať, že prokuratúra začína fungovať a teraz ma vyzýva na odstúpenie, tak bohužiaľ. Týmto prianiam nevyhoviem. Považujem to za výkrik do tmy. Mne nikto nebude siahať na svedomie. Nech si siahajú na svedomie tí, ktorí tú prvú frašku, ktorá tam bola, spôsobili.

Niektorí opoziční politici sa vyjadrili, že rozhodnutím Ústavného súdu je vaša legitimita spochybnená.
Na parlamentnom ústavnoprávnom výbore som povedal, že odstúpim z funkcie, keď bude deklarované, že som porušil svojou účasťou práva pána Čentéša. To povedané nebolo. Ja dodržiavam slovo.

Uvažovali ste o tom, že by ste sa za týchto okolností vzdali funkcie a opätovne kandidovali, tak, ako vám to odporučili niektorí politici?
Niektorí politici mi odkazujú, aby som odstúpil a opäť kandidoval. Nad tým sa môžem len pousmiať. Ak by to bolo právne možné a bol by som opätovne zvolený, bola by to elegantná cesta, akoby som si svoje pôsobenie vo funkcii generálneho prokurátora predĺžil minimálne o rok a pol. To by mi, samozrejme, niektoré médiá a politici neodpustili. Tieto „odporúčania“ považujem za „dobrý návod“, ako sám seba odstrániť z funkcie, ktorú legitímne zastávam. Myslím si, že zatiaľ mám zdravý rozum.

© Autorské práva vyhradené

262 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #generálny prokurátor #Jozef Čentéš