Zamestnanci súdov dostali výplaty aj odmeny, rušia protest

Obávali sa o svoje decembrové platy a plánovali protest. Rezort financií im však navýšil rozpočet a dnes im na účtoch svietia mzdy aj koncoročné odmeny.

07.12.2014 15:00
protest, súdy Foto: ,
Zamestnanci súdov protestovali aj v novembri 2012.
debata (5)

Zamestnanci súdov preto zrušili pondelkovú demonštráciu. Ministerstvám však odkazujú, že ak sa situácia zopakuje, na budúci rok pôjdu do štrajku. O svoje mzdy totiž bojujú pravidelne a problém s chýbajúcimi peniazmi sa môže zopakovať aj v decembri 2015.

„Protest nakoniec rušíme. Dostali sme decembrové platy aj odmeny vo výške 145 eur v hrubom. Medzi zamestnancami sa však hovorí, že možno skúsia štrajk. Ten si však vyžaduje dlhšiu prípravu a tento rok sa určite nestihne,“ hovorí Marta Božková, predsedníčka Odborového zväzu justície SR. Na chýbajúce peniaze pre skoro päťtisíc administratívnych pracovníkov súdov poukazovala už začiatkom roka. Problém však vyvrcholil tento týždeň, keď ministerstvo spravodlivosti súrne potrebovalo navýšiť rozpočet. Ako dodala Božková, problém s chýbajúcimi peniazmi začalo riešiť až po otázkach a opakovaných upozorneniach odborárov.

Ministerstvo financií tvrdí, že po rokovaniach s rezortom spravodlivosti uvoľnilo na platy a odmeny 1,4 milióna eur. Podľa Alexandry Donevovej, hovorkyne ministerstva spravodlivosti, bol rozpočet zo strany rezortu financií navýšený len o milión eur. Ďalších 400-tisíc eur presunuli z kapitoly na rok 2015. Božková upozorňuje, že takto sa problém len presunie o niekoľko mesiacov a deficit bude narastať. Ak v budúcom roku nedostane ministerstvo viac, koncoročné platy zamestnancov súdov budú opäť ohrozené a situácia sa zopakuje.

K administratívnym zamestnancom patria napríklad tajomníci, rozpočtári, hospodári či zapisovači na súdoch. Ak majú stredoškolské vzdelanie, podľa Božkovej zarábajú od 420 do 520 eur mesačne. Pracovníci s vysokoškolským vzdelaním dostanú za rovnaké obdobie zhruba 640 eur v hrubom. Deficit sa netýka platov sudcov. Tie sú podľa ministerstva spravodlivosti pokryté v plnej výške.

Rezort spravodlivosti má v nasledujúcom roku podľa schváleného rozpočtu hospodáriť so sumou 311 miliónov eur. Oproti roku 2014 ide o pokles 5,9 milióna eur. Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa preto plánuje stretnúť so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom. Presný termín zatiaľ neoznámil. „Budeme rozpočet riešiť dodatočne a pevne verím, že v plnej spokojnosti oboch strán,“ vyhlásil Borec. Podľa neho nedostatok peňazí na výplaty súvisí s vyšším počtom súdnych úradníkov. Tí boli prijatí ešte v časoch Radičovej vlády bez toho, aby boli finančne krytí. Ani dnes nie sú zahrnutí do rozpočtu, na čo doplácajú všetci.

Ministerstvo financií sa bráni a hovorí, že rezort spravodlivosti mal už v tomto roku navyše tri milióny eur. Tie mohol využiť na odmeny a platy úradníkov. „Na túto skutočnosť sme ministerstvo upozorňovali už od začiatku tohto roka, no napriek tomu ich použili na výrazné zvýšenie platov na úseku väzenstva,“ dodalo.

Donevová tvrdí, že išlo o prostriedky plánované na obsadenie voľných miest v Zbore väzenskej a justičnej stráže, ktoré boli nakoniec zrušené. Zamestnanci zboru tak museli pracovať viac, čím im narástli nadčasy. „Nemyslíme si, že by bolo spravodlivé zobrať tieto peniaze príslušníkom, ktorí vo dne v noci v ťažkých podmienkach zabezpečujú chod našich väzníc. Tvrdíme, že tak ako príslušníci zboru aj zamestnanci justície, majú právo na spravodlivú odmenu a nie je možné zobrať peniaze jednej skupine na úkor druhej,“ vysvetlila Donevová. Tvrdí, že platy všetkých zamestnancov budú riadne a včas vyplatené. „Takisto v rámci aktuálnych možností vznikol po rozhodnutí ministerstva financií priestor na ocenenie celoročnej práce zamestnancov justície v podobe koncoročných odmien,“ doplnila Donevová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #protest #súdy