Maďarič: Nemyslím si, že Paška v politike skončil

Podpredseda Smeru Marek Maďarič predpokladá, že strana bude súčasťou aj ďalšej vlády po voľbách v roku 2016. Po sobotňajšom sneme sa pre denník Pravda vyjadril aj k tomu, prečo neprijal ponuku na post šéfa parlamentu.

07.12.2014 20:00 , aktualizované: 08.12.2014 07:00
Marek Maďarič, ministerstvo kultúry Foto: ,
Podpredseda Smeru Marek Maďarič.
debata (67)

Pre kauzu CT prístroja odišiel z parlamentu Pavol Paška, nahradil ho Peter Pellegrini. O vás sa hovorilo ako vážnom kandidátovi na post šéfa parlamentu. Odradila vás napätá atmosféra v parlamente?
Téma kandidáta na pozíciu predsedu parlamentu bola tak, ako sa interpretovala v médiách, niekde, kde vnútri v Smere nebola. Nebudem popierať, že v tých úvahách som patril medzi ľudí, o ktorých sa uvažovalo, ale nebol som to len ja. Nakoniec rozhodnutie bolo také, že predsedom parlamentu bude Peter Pellegrini. Otázka nestála tak, že tu bol oslovovaný a prehováraný Marek Maďarič a keď ten z nejakých dôvodov odmietol, prišiel Peter Pellegrini. Ja som si v tomto procese nekládol žiadne podmienky a ani to nebola otázka, že by som sa niečoho obával. Chcel som zostať na ministerstve kultúry a dokončiť prácu, ktorú som rozbehol.

Po prezidentskej kampani ste išli do dôsledkov, vzdali ste sa aj pozície podpredsedu Smeru. Myslíte, že aj Pavol Paška mal byť podobne dôsledný, keď odchádzal z funkcie predsedu parlamentu?
Každý sa nejakým spôsobom správame a tieto veci sú neporovnateľné. V mojom príbehu išlo o tému stranícku. Mňa predsedníctvo strany nominovalo do pozície šéfa volebného tímu nášho straníckeho prezidentského kandidáta. Pre mňa bola otázka vyvodiť zodpovednosť voči orgánu, ktorý ma nominoval, a v tomto zmysle to bola pozícia podpredsedu strany. Pavol Paška urobil rozhodnutie, ktoré som chápal najmä v zmysle útokov, ktoré boli voči nemu. Opozičná demonštrácia pred domom politika, to nie je ľahká a zvládnuteľná vec.

Takisto zohľadňoval, ako celá atmosféra prospieva alebo neprospieva strane. Navyše jeho rozhodnutie nebolo politicky nevyhnutné po tom, čo Richard Raši v komunálnych voľbách v Košiciach vyhral, hoci voľby mali byť podľa opozície referendom o Pavlovi Paškovi. Bolo to aj štátnické rozhodnutie.

Skončil Pavol Paška v politike alebo bude opäť kandidovať do parlamentu?
Otázka kandidačnej listiny je vzdialená. Je to vecou strany a každého človeka, či ju prijme. Nemyslím si, že Pavol Paška v politike skončil.

Smer je na politickej scéne už 15 rokov. Ako sa bude vyvíjať ďalej?
Je svojím spôsobom unikátny, len keď ho porovnáme s SDKÚ, ktorá vznikla približne v rovnakom čase. Smeru nebolo dopriate, že by urobil chybu a rovno z pozície mimoparlamentnej strany vhupol do vlády, ako sa to stalo SOP alebo SaS. Postupne si systematicky budoval štruktúry, vzťahy v zahraničí. Ak vychádzam z histórie Smeru, aj budúcnosť by mala byť podobná. Smer sa bude naďalej cieľavedome a racionálne správať a uvedomovať si, že tu nie je na obdobie jednej garnitúry, ktorá ho zakladala. Chceme, aby cez Smer bola na Slovensku natrvalo zakotvená sociálna demokracia.

Čo očakávate po voľbách? Bude Smer súčasťou novej vlády?
Smer nesie obrovskú zodpovednosť, ktorá nie je len výsledkom toho, že si dobre počína, oslovuje voličov a získava vo voľbách dobrý výsledok. Je to aj preto, že opozícia je slabá a rozdrobená. Nepovažujem to však za zdravé, ak sa pozerám na Slovensko ako na celok. Pre demokraciu je dobré, keď sú sily vyvážené. Podľa mňa je veľmi pravdepodobné, že Smer bude súčasťou aj budúcej vlády.

Predseda Smeru Robert Fico v prejave na sneme ohlásil návrat k istotám. Tie boli volebným sloganom a opozícia stranu za ne kritizovala. Bude vláda v predvolebnom roku 2015 robiť sociálnejšiu politiku?
Keď sme sľubovali istoty, mali sme na mysli aj základné veci, ktoré predchádzajúca vláda spochybňovala. Sľub istôt neznamenal, že zajtra tu budú dvojnásobné platy. Nám sa zdalo, že pravicové vlády spochybňovali základné veci, či má byť zachovaná určitá pracovnoprávna ochrana, či majú ľudia nárok na minimálnu mzdu. Z nášho pohľadu boli ohrozené základné fundamenty a istoty, ktoré Smer zaručuje. Istotou je tiež politická stabilita a nespochybniteľná európska orientácia, čo bolo niektorými stranami Radičovej vlády spochybnené.

Tento primárny sľub istôt je dodržaný. Iná vec je, že od sociálnodemokra­tickej strany sa očakáva, že istoty sa budú napĺňať aj v sociálnom aspekte. Boli sme postihnutí krízou, a teda nevyhnutnosťou šetriť verejné financie. Keď sa to podarilo, potom možno prichádzať aj so sociálnymi balíčkami, čo je napĺňaním rozmeru sociálnych istôt.

V tejto logike to bolo plánované a premyslené. Bez týchto sociálnych balíčkov by boli oprávnené kritické názory na Smer, či je vlastne sociálnou demokraciou, alebo len napĺňa univerzálny európsky ekonomický program konsolidovania verejných financií.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Marek Maďarič #Pavol Paška