Čižnár: Povolenie kandidovať na prokurátora som si od Čentéša nepýtal

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa rozhodol reagovať na výroky zvoleného, no nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša v nedeľnej diskusii O 5 minút dvanásť v RTVS.

08.12.2014 11:48 , aktualizované: 09.12.2014 07:07
Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (237)

Čentéšove výroky o jeho kandidatúre vraj neboli prezentované tak, ako prebehli. "Nechcem, aby to vyznelo tak, že som si prišiel pýtať povolenie od Čentéša, či môžem kandidovať na šéfa generálnej prokuratúry,“ uviedol Čižnár. Ako povedal, Čentéš ho kontaktoval v máji s tým, že sa potrebuje stretnúť a trval na tom, aby sa stretli na fakulte, kde Čentéš pôsobí.

„To som rešpektoval. Mal som dojem, že by o tom nemal nikto vedieť. Jediná téma bola moja kandidatúra. Začal ma presviedčať, aby som ju prijal. V tom čase som mal pritom úmysly odísť z prokuratúry. Povedal som mu, že ide sám proti sebe a chcel som počkať, kým o rozhodnutí exprezidenta Gašparoviča nevymenovať Čentéša rozhodne Ústavný súd."

Podľa Čižnára si bol Čentéš istý, že sa už prokurátorom nestane a tiež potvrdil, že dôvodom stretnutia nebola ani kauza Glance House. „Vôbec sme ju nepreberali. Dôvodom bolo, že ma pán docent presviedčal, aby som kandidoval. Rozišli sme sa s tým, že som sa zatiaľ kandidovať nerozhodol. Po nejakom čase ma kontaktoval znovu. Tému rozhovoru mi neprezradil. A začalo to odznova. Chcel, aby som kandidoval, pretože tam príde podľa neho nevhodný kandidát,“ povedal.

Zľava: Prvý námestník generálneho prokurátora... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Generálny prokurátor, Jaromír Čižnár Zľava: Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek, generálny prokurátor Jaromír Čižnár a námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky na tlačovej besede k udalostiam okolo kandidatúry a voľby generálneho prokurátora z roku 2013.

Zároveň zdôraznil, že by v prospech Čentéša odstúpil len vtedy, ak by Ústavný súd rozhodol, že on osobne porušil jeho práva. Prvýkrát som to uviedol na pôde ústavnoprávneho výboru,“ zopakoval s tým, že si nepamätá sa na to, kedy Čentéš jeho kandidatúru niekde verejne podporil. Čižnár oznámil, že sa s Čentéšom stretol aj tretíkrát.

„(Čentéš) Zabudol povedať, že bolo ešte jedno stretnutie. Tam pred dvoma svedkami zopakoval to isté s tým, že ak nepríjmem kandidatúru, podá návrh na Ústavný súd, aby zopakoval voľbu generálneho prokurátora. Podľa Čižnára si tak Čentéš chcel zabezpečiť pokojný život na prokuratúre a čakať na výrok Ústavného súdu.

Čižnár sa tiež vyjadril, že nikdy nepostrehol verejnú podporu od Čentéša, napríklad po jeho súhlase s kandidatúrou. Čižnár pripomenul, že Čentéš chcel od ústavného súdu, aby zrušil Gašparovičovo rozhodnutie o nevymenovaní a vrátil mu vec na nové konanie. Čižnár tvrdí, že o spomínaných stretnutiach nemal nikomu hovoriť, tak o to prosil Čentéš.

Na tlačovú konferenciu pozval generálny prokurátor aj Jozefa Čentéša, aby sa s ním pred novinármi verejne konfrontoval. Ten mu ale odkázal, že je chorý. „Tak mu prajem skoré uzdravenie,“ poznamenal Čižnár.

Nikdy som nežiadal o predčasné ukončenie funkcie Čižnára, tvrdí Čentéš

Čentéš trvá na všetkých svojich vyjadreniach, ktoré poskytol médiám v nedeľu 7. decembra. „Z týchto vyjadrení vyplýva, že po ubezpečení JUDr. Jaromíra Čižnára, že bude rešpektovať výsledok mojich ústavných sťažností, som mu uviedol, aby išiel do voľby,“ napísal Čentéš v stanovisku, ktoré poslal jeho advokát Peter Kubina. Čentéš dodal, že zvolenie Čižnára rešpektoval a považuje ho za zákonné, čo viackrát doteraz vyjadril aj verejne aj v čase pred rozhodnutím ústavného súdu. Stretnutia iniciovali podľa Čentéša vzájomne.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár hovorí o... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Generálny prokurátor, Jaromír Čižnár Generálny prokurátor Jaromír Čižnár hovorí o udalostich okolo kanadidatúry a voľby generálneho prokurátora z roku 2013.

„V súvislosti s tretím stretnutím len uvádzam, že mi nie je jasné, ako som údajne mohol ,hroziť' podaním návrhu na Ústavný súd SR na predbežné zastavenie voľby generálneho prokurátora v prípade nekandidovania pána Čižnára, keď takýto návrh bol súčasťou mojej ústavnej sťažnosti už od jej podania dňa 3. januára 2013,“ skonštatoval.

Podľa Čentéša nie je pravda, že by doplnil svoju ústavnú sťažnosť o návrh na vrátenie veci na ďalšie konanie, aby mohol nastúpiť na miesto Čižnára. „Návrh na vrátenie veci na ďalšie konanie bol rovnako súčasťou mojej ústavnej sťažnosti už od jej podania dňa 3. januára 2013. Dňa 6. augusta 2014 som k tomuto návrhu len doplnil odôvodnenie, keďže som bol vyzvaný Ústavným súdom SR na prípadné doplnenie procesných návrhov,“ uviedol Čentéš. V stanovisku tiež tvrdí, že nikdy nežiadal o predčasné ukončenie funkcie Čižnára a možnosť nastúpiť na jeho miesto.

„Vždy som uvádzal, že v prípade vrátenia mojej veci na ďalšie konanie som pripravený čakať do riadneho uplynutia funkčného obdobia súčasného generálneho prokurátora,“ poznamenal. Dodal tiež, že odmieta úvahy o tom, že sa snažil Čižnára po jeho údajnom „použití na špinavú prácu“ dostať z jeho funkcie preč predčasne. Čentéš tiež odmieta tvrdenia k údajnému prerozdeleniu postov námestníkov generálneho prokurátora podľa politického kľúča v prípade jeho vymenovania. „Presne túto rétoriku proti mne používali v minulosti niektorí politici na podporu konania bývalého prezidenta Slovenskej republiky v jeho protiústavnom konaní voči mojej osobe,“ uzavrel Čentéš.

Prokuratúra objavila v kauze odpočúvania nové skutky

Príbeh, ktorý stále pokračuje a chýba mu koniec. Tak aspoň zatiaľ vyzerá vyšetrovanie kauzy odpočúvania novinárov Pravdy a ďalších desiatok nevinných civilistov Vojenským obranným spravodajstvom.

Kauzu dozoruje od leta minulého roka prokurátor Jozef Čentéš. Podľa vedenia Generálnej prokuratúry vyšetrovanie trvá príliš dlho. Čentéšovi už dvakrát predĺžilo termín, dokedy musí ukončiť prípravné konanie. Posledný bol 28. novembra. (Čítajte viac v článku)

© Autorské práva vyhradené

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Jozef Čentéš