Vláda uvažuje, že pre Ftáčnika možno zriadi nový úrad

Dosluhujúci primátor Bratislavy Milan Ftáčnik by sa po ukončení práce na magistráte mohol stať splnomocnencom vlády pre reformu verejnej správy.

08.12.2014 15:54
bratislavský primátor, Milan Ftáčnik, Bratislava, Foto: ,
Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
debata (55)

Informuje o tom Spravodajstvo RTVS s tým, že o zriadení funkcie sa vraj Ftáčnik rozprával s ministrom financií Petrom Kažimírom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (obaja Smer). Oficiálnu ponuku však zatiaľ nemá: „Musia aj oni povedať, áno, máme záujem, chceme to urobiť, alebo si myslíme, že ešte treba na to urobiť nejaké analýzy a potom zriadiť takúto funkciu. Čiže nie je to o mojich ambíciách, je to o tom, akým spôsobom uchopiť túto veľkú tému,“ podotkol Ftáčnik.

Úrad vlády taktiež potvrdil, že táto téma zatiaľ nebola predmetom oficiálnych rokovaní. Premiér Robert Fico (Smer) však pred dvoma týždňami v RTVS o komunálnej reforme hovoril. Uviedol, že si vie predstaviť zlučovanie činností obcí, nie však samospráv ako celkov. Malo by to byť podľa neho niečo podobné, ako urobili v Dánsku. „Niektoré strany sa dohodli, a približne z rovnakého počtu samosprávnych celkov ako na Slovensku vytvorili možno desatinu. Naozaj to vyzerá oveľa efektívnejšie,“ poznamenal.

Politológ Ján Baránek akceptuje dlhoročné skúsenosti Milana Ftáčnika v komunálnej politike. Vytvorenie novej funkcie pre dosluhujúce primátora by však vnímal ako poďakovanie, keďže samotná funkcia pre komunálnu reformu nie je potrebná, uviedol pre telerozhlas.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vláda #Robert Fico #samospráva #Milan Ftáčnik