Lesníci dodajú na trh viac stromčekov z plantáží

Štátny podnik Lesy SR dodá v tomto roku na trh zhruba päťtisíc vianočných stromčekov zo špecializovaných plantáží, ktoré na tento účel začal vysádzať v roku 2006.

08.12.2014 16:33
U Slovákov dominujú umelé stromčeky, Vianoce sú... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Stromčekmi z nich štátni lesníci postupne začínajú konkurovať dovozcom, keď vlani z týchto plantáží dodali na trh zhruba 3 600 kusov a predvlani prvých 700 kusov.

Ako uviedol hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek, pôvodne očakávali, že tento rok dodajú na trh ešte viac stromčekov z plantáží, odberatelia však majú záujem najmä o stromy od 150-centimetrovej výšky a tých ešte lesníci nemajú toľko k dispozícii.

Hoci stromy z plantáží dodávajú na trh prostredníctvom obchodníkov, môžu si ich priamo tam prísť kúpiť aj jednotlivci. Ide o plantáže Drakšiar pri Beňuši, Jochy pri Liptovskom Hrádku, Čermošná pri Rožňave, Hladomer pri Topoľčiankach, Šajdíkové Humence, Trstice pri Palárikove a Sobrance.

Zároveň ako každý rok predávajú lesníci na vybraných lesných správach aj stromy druhej kvalitatívnej triedy z výchovných rezov či z prerezávok pod elektrickými vedeniami. Tých by malo byť k dispozícii okolo dve- až tritisíc, pričom ceny sa v porovnaní s minulým rokom nezmenili.

Na spolu vyše 20 hektároch špecializovaných plantáží zasadia štátni lesníci každoročne 10– až 20-tisíc stromčekov. Aktuálne ich tam pestujú zhruba 100-tisíc, z nich najviac smrekov pichľavých a jedlí normandských. Do výšky zhruba dva metre stromčeky vyrastú za šesť až desať rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #štátne lesy #vianočné stromčeky