V SDKÚ stále nemajú jasno, čo ďalej

Len predseda Pavol Frešo je jediným viditeľným predstaviteľom SDKÚ. V strane stále nemajú vyriešenú otázku chýbajúcich podpredsedov.

09.12.2014 09:02
debata (22)

Všetci sa totiž na septembrovom kongrese v Senici svojich pozícii vzdali vrátane generálneho sekretára. Nových funkcionárov môže do konania ďalšieho kongresu poveriť ústredná rada. Mala by sa uskutočniť v sobotu, je však otvorené, či sa zíde. V utorok by malo o jej programe rozhodovať prezídium.

Predsedníčka ústrednej rady Tatiana Rosová povedala, že zatiaľ sa nezjednotili názory na program rady, pretože na rokovaní prezídia chýbali viacerí predsedovia krajov. Podľa Rosovej je stále možné, že rada v sobotu bude.

O svojej budúcnosti v SDKÚ Rosová nechcela hovoriť. „Súvisí to s rokovaniami na úrovni prezídia a ďalších orgánov. Viac sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ uviedla. SDKÚ čelí viacerým odchodom poslancov, čo malo za následok aj zánik poslaneckého klubu v parlamente. Nespĺňal totiž zákonnú podmienku aspoň ôsmich členov.

Nedávno odišiel poslanec Martin Fedor, ktorý zakotvil v strane Sieť. V najbližších dňoch má odísť poslanec Viliam Novotný, ktorý je už v prípravnom výbore strany Šanca. Zakladá ju Eva Babitzová, ktorá bola v SDKÚ len dva mesiace a vzápätí vystúpila. Špekuluje sa aj o odchode ďalších poslancov.

Až do konca mieni v strane zostať europoslanec Eduard Kukan. „Bol som pri jej zakladaní a zostanem do konca,“ vyhlásil. Zdôraznil však, že to neznamená jeho súhlas a podporu vízie predsedu strany Pavla Freša. Kukan priznal, že ešte nedávno dostával od členskej základne ponuky, aby sa stal predsedom strany a vyviedol ju z krízy.

Zdá sa, že SDKÚ je aj v zložitej finančnej situácii. Podľa našich zistení niektorým zamestnancom kancelárie strany neprišli výplaty. „Je to tak, týka sa to viacerých. Výplatu nemám od októbra,“ povedal Pravde zamestnanec, ktorý si neželal byť menovaný. Nový šéf rozpočtového výboru SDKÚ, poslanec Ľudovít Kaník, ktorý má na starosti stranícke financie, problém s výplatami odmietol.

„Mňa sa na to nepýtajte, ja sa touto vecou zaoberám druhý týždeň. Podľa mojich informácií je to všetko minulosť, pre mňa je to vybavená záležitosť,“ povedal Kaník. Do novej funkcie ho zvolilo prezídium SDKÚ len nedávno. Pred ním pozíciu hlavného pokladníka vykonával Ondrej Matej. Ten sa však funkcie v septembri vzdal.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo