Pre rekordný betlehem je ohrada primalá

Najväčší betlehem na Slovensku stojí v centre Nového Mesta nad Váhom. Tvoria ho sochy v nadživotnej veľkosti vyrezané z dreva. Na Námestí slobody je ich tridsať, a to sa sem všetky ani nedostali.

09.12.2014 13:00
Betlehem, Nové Mesto nad Váhom, sochy, drevené... Foto: ,
Všetkých sôch je v skutočnosti 38, sú to väčšinou ľudské postavy, ale aj zvieratá, pes, ovečky, somár.
debata

„Všetkých sôch je v skutočnosti 38, sú to väčšinou ľudské postavy, ale aj zvieratá, pes, ovečky, somár. Osem ich zostalo v sklade, kde je celý betlehem uložený počas roka,“ vraví 71-ročný rezbár Ferdinand Bolebruch, ktorý pred ôsmimi rokmi prišiel s myšlienkou zhotoviť pre obyvateľov mesta takéto dielo.

Samotné námestie je pre 38 sôch dostatočne veľké, len ohrádka, ktorá symbolicky obkolesuje betlehem, je príliš malá. Radnica chce tento nedostatok napraviť. „Tento rok sme nestihli prerobiť prístrešok a oplotenie. V priebehu budúceho roka však tieto veci dáme vyrobiť, vieme, že to treba, pre mesto to nebude problém. Na ďalšie Vianoce už bude betlehem určite v plnej kráse,“ zdôraznila Viera Vienerová, viceprimátorka mes­ta.

Drevený betlehem sa dostal do Slovenskej knihy rekordov. Vyrezávalo ho šesť umeleckých rezbárov počas šiestich rokov. Jeho súčasťou sú nielen biblické postavy. Postupne doň pribúdajú sochy znázorňujúce ľudí z tohto regiónu, ktorí prichádzajú k jasličkám. Jedinou výnimkou je postava Liptáka, muža v širokom klobúku.

„Najťažší sú Traja králi, jedna socha, kým bola ešte čerstvá, vážila asi 500 kilogramov. Králi sú z osikového dreva, ostatné sochy väčšinou z lipy,“ dodal Bolebruch, ktorý ich vyrezal najviac. Vraví, že najbližšia jeho srdcu je tá, ktorú vyrezával ako poslednú. Znázorňuje jeho deda, rezbára a stolára, po ktorom zdedil talent.

Betlehem bude dominovať hlavnému novomestskému námestiu do Troch kráľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nové Mesto nad Váhom #Betlehem