Žiaci si v bufetoch môžu naďalej kupovať sladkosti

Ponuka v školských bufetoch sa zatiaľ neobmedzí. Vládny Smer schválil novelu školského zákona, ktorou poslankyňa strany Renáta Zmajkovičová chcela zakázať nezdravé potraviny v školských bufetoch.

09.12.2014 12:06 , aktualizované: 13:49
debata (19)

Poslanci však vyhoveli pripomienke prezidenta Andreja Kisku a z návrhu vypustili zoznam zakázaných potravín v školských bufetoch. Kiska, ktorý novelu vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie, navrhol zoznam vypustiť preto, lebo ho považoval za neurčitý, nejednoznačný a nezrozumiteľný.

Za návrh hlasovalo 130 poslancov zo 134 prítomných. Podporil ho v pléne takmer celý poslanecký klub Smeru okrem Renáty Zmajkovičovej, tá hlasovala proti.

Zmajkovičovej novela mala zakázať na školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných.

Na návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho vláda spolu s poslancami pripraví riešenie problematiky stravovania v školských bufetoch.

Zo školských zariadení sa mali stratiť aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitre obsahu.

Podľa prezidenta však nie je jasné, ktoré jedlá sú doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia. „Rýchle občerstvenie je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia, resp. jeho obsahové vymedzenie," konštatoval Kiska. Pri zákaze predaja cukroviniek a cukrárenských výrobkov balených aj voľných, ako aj ochutených nápojov, nie je jasné, o aké výrobky ide. Podľa prezidenta pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje. Za porušenie zákona mala hroziť pokuta od 50 do 500 eur.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozorňovala, že Zmajkovičovej právna norma sa neopiera o žiadne odborné závery a nepredchádzala jej žiadna odborná diskusia. Poslancov preto komora žiadala, aby návrh obmedzujúci predaj takmer všetkých potravín nepodporili.

Slovensko ešte nie je pripravené riešiť potraviny v bufetoch, tvrdí poslankyňa

Slovensko podľa poslankyne Zmajkovičovej ešte nie je pripravené legislatívne riešiť zdravé stravovanie sa detí v školských bufetoch. Ako povedala, téma, ktorú riešila vlastným poslaneckým návrhom, nadobúda svetový trend.

Jej návrhy však po vete prezidenta dnes v parlamente neprešli. „V každom prípade je to začiatok cesty k tejto dobrej myšlienke. Množstvo poslancov Smeru, ale aj opozície, pochválilo myšlienku, len si nevedeli predstaviť jej legislatívne riešenie,“ vyhlásila.

Zmajkovičová pripomenula začiatok legislatívnej cesty v obmedzovaní reklamných plôch, s ktorým prišla pred časom. „Začiatok nebol úspešný, ale nakoniec sa našla aj legislatívna cesta,“ zdôraznila. Je presvedčená, že sortiment v školských bufetoch a automatoch v školách sa dočká tiež legislatívneho riešenia.

„Nezabúdajme na dlhý proces obmedzovania fajčenia, ktorý sa tiež dostal do zákona. O téme, ktorú som otvorila a vyvolala celoslovenskú diskusiu, sa hovorilo viac ako o rozpočte,“ uviedla. Zmajkovičovej návrh podporila Celoslovenská sekcia školského stravovania Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy, ktorá premiérovi a poslancom NR SR napísala aj podporný list.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #NR SR #Renáta Zmajkovičová #školské bufety