Detským činom roka je i stavba pomníka pre utýranú Lucku

Projekt Detský čin roka 2014 opäť po roku spoznal svojich víťazov, deti v utorok v Bratislave dostali ocenenia za svoje dobré skutky. Projekt sa na deti obracia s tým, aby urobili náš svet krajším a lepším.

09.12.2014 12:20
debata

„Dobro je malý zázrak, ktorý bežné každodenné situácie povýši na niečo výnimočné, pričom skutky detí sú malým zázrakom. Učia nás a dodávajú nám vieru v to, že dobro treba robiť," povedala na oceňovaní koordinátorka projektu Saša Broadhurst-Petrovická.

Príbehy detí boli rozdelené do siedmich kategórií, tento rok udelili i mimoriadne ocenenie za iniciovanie pomníka pre týrané deti, ktorý má súvis s prípadom malej utýranej Lucky z Bratislavy.

Tento rok bolo na detský čin roka nominovaných 36 príbehov, pričom združenie vyberalo zo 6 191 skutkov detí a kolektívov, ktoré navrhli učitelia či rodičia. Deti a ich učitelia v školách na jeseň čítali 35 nominovaných príbehov a mohli dať svoj hlas niektorému z nich. Rozdelené boli do siedmich kategórií. O víťazných príbehoch tak rozhodlo 127 733 hlasov detí z 819 škôl z celého Slovenska.

Pomník pre týrané deti či záchrana mamy

Mimoriadne ocenenie si v utorok odniesla Patrícia Kupková z Hlohovca za iniciovanie pomníka pre týrané deti. Práve vďaka Paťke vystrojili malej utýranej Lucke z Bratislavy dôstojný pohreb a na hrobe jej vyrástlo medené srdce ako pomník pre všetky týrané deti.

Víťazkou kategórie Záchrana života sa stala Tamara Glovaťáková z Oravskej Polhory. Malé šesťročné dievča ocenili za prekonanie strachu z tmy a zavolanie pomoci k svojej mame. Tá bola chorá a začala chrčať, na čo sa malá Tamarka zobudila. Nevedela mamu prebrať, tak šla k susedom pre pomoc aj napriek tomu, že sa veľmi bála tmy.

Ocenenie v kategórii Pomoc v rodine dostala Annamária Mihálová z Tlmačov za dlhodobú starostlivosť o svoju zdravotne postihnutú tetu. „Každého treba mať rád takého, aký je. Ak mu budete pomáhať, vráti sa vám to v podobe jeho spokojnosti a dobrého pocitu, že ste tam, kde vás potrebujú,“ napísala 11-ročná Annamária v liste.

Cenu si domov odniesol aj Martin Pollák z Humenného, a to v kategórii Pomoc rovesníkom. Martin obetavo pomáha svojmu kamarátovi Michalovi, ktorý je na invalidnom vozíku. Vždy, keď Michal potrebuje, Martin k nemu príde a zodvihne ceruzku, vyberie zošit z tašky či podá desiatu. Ako jeho učiteľka napísala v liste, nikdy ho nepočula povedať nie.

Ocenili malého hasiča aj nápad na zbierku potravín

Za Pomoc ľuďom ocenenie Detský čin roka 2014 dostal Filip Bálint zo Šurian, ktorý duchaprítomne zasiahol pri hasení horiaceho auta jeho susedov, vytiahol hadicu a s hasením pomáhal.

Z ocenenia sa môže tešiť i Jessica Prečuchová z Brezna, stala sa víťazkou kategórie Pomoc prírode. Jessica spolu s kamarátmi svoj voľný čas venuje čisteniu prírody, zbieraniu odpadkov z okolia chodníkov a ciest. Do drevených tabuliek vypaľujú tiež citáty a myšlienky o prírode, ktoré umiestňujú do lesa k chodníkom.

V kategórii Dobrý nápad si ocenenie odniesol kolektív žiakov z Ľubotíc za to, že zorganizoval zbierku trvanlivých potravín pre ľudí v núdzi, konkrétne pre ľudí bez domova, osamelé mamičky či deti z rozvrátených ro­dín.

Na Cenu Sašky Fischerovej – malý veľký čin deti vybrali kolektív žiakov z Dolného Kubína za pomoc spolužiakovi a spoločné uvedomenie si hodnoty priateľstva. Deti na výlete v zahraničí vyzbierali peniaze pre svojho spolužiaka, ktorý svoje peniaze stratil.

Aj tento rok bola súčasťou projektu on-line anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk. Tá bola určená najmä pre dospelých, ktorí touto formou mohli prispieť a podporiť dobro. Detský čin roka sa tak otvoril svetu dospelých. Cena ĽudiaĽuďom.sk putovala do rúk Antónie Barnovej z Prešova, ktorá sa ako dobrovoľníčka dlhodobo stará o opustených psov v karanténnej stanici v Prešove. Chodí ich venčiť, upratuje im, všetok svoj voľný čas venuje psíkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Detský čin roka