Obciam vykompenzujú výpadok daní z príjmu Lesy SR

Obce, ktoré prídu o časť príjmu zo zavedenia stropu pre daň z lesnej pôdy, nebudú poškodené, pretože tento výpadok im vykompenzujú interné pokyny ministerstva pôdohospodárstva.

09.12.2014 12:45
debata (1)

Horný strop pre daň z nehnuteľností za lesnú pôdu bol po schválení pozmeňujúceho návrhu Ľubomíra Petráka k novele zákona o dani z príjmu stanovený na 2,5 percenta.

„Existujú reálne sťažnosti obcí a miest na to, že pri ťažbe dreva dochádza k poškodzovaniu obecného majetku, predovšetkým ciest a mostov, čo je potrebné kompenzovať. Mnohé obce to kompenzovali tým, že zdvihli sadzbu dane neúmerne vysoko, pričom išli až do 30 percent,“ povedal Petrák s tým, že počínanie obcí nebolo správne, pretože nemalo žiadnu väzbu na reálne škody.

„Preto sme sa dohodli s ministrom pôdohospodárstva a riaditeľom štátnych lesov, že prijmú spoločné opatrenia, keďže došlo k stabilizovaniu hornej hranice sadzby dane,“ uviedol.

Štátny podnik Lesy SR má podľa Petráka zmeniť interný predpis, podľa ktorého doteraz poskytovali prostriedky na obnovu poškodeného majetku len v prípade, ak sadzba dane bola nižšia ako dve percentá. „Keďže sa presadila maximálna sadzba dane na 2,5 percenta, budú poskytovať peniaze všetkým obciam, ktoré budú mať oprávnené nároky,“ uviedol.

Podľa neho však bude treba vytvoriť mechanizmus, podľa ktorého budú vyčleňované financie na opravu miestnych komunikácií. Tieto pravidlá sa budú musieť podľa neho nanovo a transparentne postaviť. „Možno bude treba pred začiatkom ťažby vytvoriť pasport, v akom stave sú miestne komunikácie. Po skončení ťažby a odvozu dreva bude treba urobiť nový pasport formou fotodokumentácie,“ podotkol Petrák.

Lesy SR tiež vydajú pokyny, aby pri ťažbe dreva v štátnych lesoch bola kontrola a nedochádzalo k preťažovaniu dopravných prostriedkov a tým nadmernému poškodzovaniu predovšetkým ciest miest a obcí. Lesy SR výrazne navýšia aj fond na obnovu poškodeného majetku. „O číslach budeme hovoriť podľa hospodárskych výsledkov. Navýšenie by malo byť o viac ako sto percent,“ povedal.

Necelá polovica lesov je vo vlastníctve alebo v správe slovenských štátnych lesov. Tam, kde to tak nie je, bude odškodné otázkou rokovaní. „Adekvátne riešenia sa dajú nájsť úpravou cestného zákona, podľa ktorého je potrebné uviesť cesty do pôvodného stavu. Bude treba tiež zaviesť prísne sankcie. Dnes sú na úrovni niekoľko tisíc eur. Ak poškodí cestu za 100-tisíc eur a dostane pokutu 5 000 eur, je to neadekvátne,“ vyhlásil.

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky doteraz prispieval obciam z Mimoriadneho fondu vytvoreného zo zisku po zdanení na opravy poškodených ciest ročne sumou 600-tisíc eur. Novela zákona o daniach umožní podniku zastabilizovať výdavky na daň z lesných pozemkov, čo umožní plánovať vyššie zdroje do uvedeného fondu až do výšky 1,5 milióna eur. Podnik v poslednom čase viac kontroluje preťažovanie vozidiel, na druhej stranu tento krok spôsobil zvýšenie nákladov na odvoz dreva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #samospráva #ministerstvo pôdohospodárstva #daň z príjmu