Kaliňák chce od budúceho roka vracať občianstvo

Minister vnútra Robert Kaliňák plánuje vracať slovenské pasy tým, ktorí o ne prišli získaním cudzieho občianstva. Tým zmierni dôsledky zákona o štátnom občianstve z roku 2010 z čias prvej Ficovej vlády, ktorý neumožňuje Slovákom mať súčasne dve štátne občianstva.

10.12.2014 07:59
Robert Fico, Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák (vpravo) chce zmierniť dôsledky zákona o štátnom občianstve z roku 2010 z čias prvej Ficovej vlády.
debata (3)

V dôsledku toho prišlo za štyri roky o slovenský doklad 953 ľudí. O vrátenie nášho pasu však budú môcť od nového roka požiadať len tí, ktorí majú v cudzej krajine trvalý pobyt.

Zmenu urobí rezort cez nariadenie ministra vnútra, platiť by malo od budúceho roka. Bude sa vzťahovať len na tých, ktorí druhé občianstvo získali počas štyroch rokov na základe trvalého pobytu. Nebude sa týkať napríklad obyvateľov, ktorí prijali maďarské občianstvo pre citovú väzbu, ale stále žijú na Slovensku. Stať sa maďarským občanom im umožnil tamojší zákon o dvojitom občianstve, podľa ktorého oň mohli požiadať aj Maďari bez trvalého pobytu na území krajiny. Slovenská vláda prijala v roku 2010 zmenu v zákone ako reakciu na maďarský zákon.

Rezort vnútra má už vyše roka pripravenú aj novelu zákona o občianstve, ktorou chce napraviť tvrdé účinky stále platného zákona. Stále ju však nepredložil do pripomienkovania. „Ministerstvo chce nariadením vyjsť v ústrety občanom, ktorí kvôli tvrdosti zákona prišli o slovenské občianstvo ešte pred prijatím novely,“ uviedli z tlačového odboru. Každý, kto bude chcieť získať späť slovenský pas, musí podať žiadosť na okresný úrad v sídle kraja alebo na slovenský zastupiteľský úrad v zahraničí.

Najviac ľudí prišlo o slovenské občianstvo prijatím českého, z celkového počtu ich bolo 378. Po nich nasleduje 182 Slovákov s nemeckým a 136 Slovákov s rakúskym pasom.

Čechov žijúcich na Slovensku sa Kaliňákovo avizované nariadenie podľa predsedníčky Českého spolku v Košiciach Dagmar Takácsovej nedotkne. „Nie je mi známy prípad, keď by Čech žijúci na Slovensku prijal aj české občianstvo od roku 2010. Väčšina z nás tak urobila ešte pred rokom 2010, keď to bolo možné,“ spresnila Takácsová. Najviac túto možnosť podľa nej ocenia Slováci žijúci v Česku, ktorí si potrebovali počas štyroch rokov súrne vybaviť tamojší pas kvôli zamestnaniu v nejakých špecifických profesiách.

Iný prípad je maďarská menšina. Ministerstvo vnútra eviduje 58 obyvateľov žijúcich na Slovensku, ktorí prijatím maďarského občianstva prišli o to slovenské. Toto číslo však môže byť vyššie, pretože niektorí sa k druhému občianstvu nepriznávajú a štát, ktorý im ho priznal, údaje neposkytuje.

Maďarská menšina žijúca na Slovensku považuje nariadenie za ironickú odpoveď na stratu ich občianstva. „Zásadný problém, ktorý spôsobil, že boli v roku 2010 uplatnené také reštrikcie, bol práve ten, že na Slovensku žijú slovenskí Maďari, ktorí majú citové väzby k Maďarsku, no napriek tomu chceli zostať aj slovenskými občanmi,“ reagoval hovorca Okrúhleho stola Maďarov Gejza Tokár. Tým však štát podľa neho vrátenie občianstva neplánuje umožniť. Tokár však pripustil, že z pohľadu Slovákov, ktorí museli z rôznych dôvodov prijať občianstvo iného štátu, ide o dobrú správu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #dvojaké občianstvo